- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Kako možemo da utičemo na gene

© Fotolia / DigitalGeneticsLanac DNK
Lanac DNK - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Geni jesu čudo, samo treba da razbijemo predrasude da ako smo nešto nasledili ne znači da je to neminovnost, jer je mali procenat bolesti genetski determinisan, dok na veći deo možemo sami da utičemo, navodi Ivana Buzadžić, molekularni biolog i fiziolog i specijalista genetike.
Gene ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na njihovo ispoljavanje, pošto se relativno mali broj bolesti direktno genetski nasleđuje, istakla je Buzadžićeva.
„Geni pune revolver, a mi smo ti koji povlačimo okidač. Znači, na nama je u kom će smeru da ide naša genetika. Mi nasleđujemo gene od naše bake, deke, mame i tate i to ne možemo da promenimo, ali sve zavisi od toga koji će gen da se uključi u određenom trenutku“, navodi genetičarka.
Naši geni su specifični, a u molekulu DNK imamo čitav set gena. Svaka naša ćelija ima identičan genetički materijal, ali ostaje pitanje u kom pravcu će se ćelije diferencirati, objašnjava Ivana Buzadžić.
„Spoje se hromozomi mame i hromozomi tate i u jednom trenutku ta ćelija počinje da se deli, a potom diferenciraju. Ono što utiče kako će se razviti su molekularni mehanizmi koji se zakače za molekul DNK, uključe neki gen, odnosno isključe neki drugi gen. Svaka naša ćelija ima identičan genetički materijal, a ipak se međusobno razlikuju“, dodaje Buzadžićeva za RTS.
Gene ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na njihovo ispoljavanje ili na gensku ekspresiju. Nekada pacijenti misle da je moguće „loš“ gen izvaditi i zameniti „dobrim“, ali to nije rešenje, jer u tom mikroprostoru taj gen je povezan svojim proizvodima sa proizvodima drugih gena i čini našu mikrosredinu koja čini da se razlikujemo jedni od drugih.
Inače, Ivana Buzadžić sa profesorom dr Zvonkom Magićem se bavi upravo epigenetikom – molekularnim mehanizmima koji utiču na aktivaciju, odnosno inaktivaciju gena. Naravno, u celom tom procesu postoji i uticaj spoljašnje sredine i našeg načina života kojim možemo da utičemo na „uključivanje“ ili „isključivanje“ određenih gena.
„Na primer, ako je baka imala dijabetes tipa dva, to ne znači da ću ga i ja imati i ne moram da ga imam. Ja ću načinom života, kroz ishranu, kroz određenu suplementaciju i fizičku aktivnost sprečiti situaciju u kojoj su se nalazili moji roditelji“, naglašava Ivana Buzadžić, specijalista genetike.
Lekovi (ilustracija) - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Lek za dijabetes postao eliksir mladosti: I nije jedini, naučnici uveliko sprovode eksperimente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala