- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki obaveštajni podaci potvrđuju da su ukrajinski agenti napali avion na minskom aerodromu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaA-50
A-50 - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Agenti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) umešani su u napad na ruski avion za rano upozorenje A-50 na beloruskom aerodromu kod Minska krajem februara, piše list „Ekonomist“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila na internetu.
Ranije je ovu verziju o umešanosti ukrajinskih specijalnih službi u ovaj teroristički napad izneo i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Pripadnici SBU su 26. februara došli do zapanjujućeg zaključka. Njihovi agenti u Belorusiji su ignorisali naređenje i napali su ruski izviđački avion ranije tog dana“, navodi se u članku.
List dodaje da su američki obaveštajci pratili razvoj situacije. Prema dokumentima, informacije SBU o napadu nose oznaku „strogo poverljivo“. Postoje indicije da su informacije dobijene putem elektronskih obaveštajnih podataka.
Američka televizija „En-Bi-Si“ takođe prenosi, pozivajući se na američka dokumenta koja su procurila na internet, da agenti SBU stoje iza napada na ruski avion na aerodromu kod Minska. Osim toga, televizija, pozivajući se na „tajne materijale“, primećuje da je Kijev takođe, kako se pretpostavlja, bio organizator napada na gasnu kompresorsku stanicu u Moskovskoj oblasti 28. februara.
Podsetimo, mediji su pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju.
List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Potom je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna.
Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Moskva: Procureli dokumenti Pentagona možda namerna dezinformacija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala