- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otkriveni detalji hajke na Ruskinje

© AP Photo / Dita AlangkaraMarta Kostjuk
Marta Kostjuk - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Hajka koju ukrajinske teniserke vode protiv ruskih i beloruskih koleginica je dobila i pisani trag, pošto je objavljen transkript sa sastanka koji su tri ukrajinske teniserke imale sa čelnicima VTA.
Marta Kostjuk, Lesija Curenko i Elina Svitolina, kao predvodnice hajke, sastale su se sa prvim čovekom VTA Stivom Sajmonom i njegovim saradnicima Vanesom Veb, Anjom Vreg, Kristi An, Brendonom Burkom, a prisustvovala je i članica Saveta igrača VTA Sloun Stivens.
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SPORT
Prozvao je Murinja glumcem – i dobio podsećanje na nemile scene: „Ponekad dođe neki Marko...“
Curenko je navela da su Ukrajinke poslale pismo VTA, ali i da nisu zadovoljne odgovorom, prebacivši priču na to da organizacija „štiti Ruskinje i Beloruskinje“.
Takva ocena je potpuni nonsens, imajući u vidu odluke ATP i VTA da uklone državna obeležja teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije, iako oni nemaju nikakve veze sa dešavanjima u Ukrajini, niti su se bavili tom temom, osim pozivima na mir.
Curenko je zahtevala zaštitu za Ukrajinke i sprečavanje diskriminacije, iako nije jasno kako se to događa jer su pojedine, poput Kostjuk, kršile pravila fer-pleja odbijanjem pozdrava sa Ruskinjama za šta su takmičari diskvalifikovani čak i sa Olimpijskih igara.
Kostjuk je čak na metu stavila i Sloun Stivens, kao predstavnicu Saveta igrača VTA za koju je rekla da ne razume o čemu pričaju Ukrajinke.
I zaista je teško razumeti, s obzirom na to da se Ukrajinke normalno takmiče na svim turnirima, bez ograničenja, a posebno je problematična bila izjava Svitoline koja je dala primer Anastasije Gasanove, ruske teniserke koju je optužila za „promovisanje propagandnih narativa“.
Uvidom u njene društvene mreže jasno je da se radi o lažnim optužbama jer 23-godišnja teniserka nigde nema čak ni rusku zastavu.
Ali, bez obzira na sve, Ukrajinke i dalje traže odgovore od VTA, koja teško da može da pronađe način da usliši zahtevima hajke koja daleko prevazilazi sportske okvire.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala