- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sijarto u Moskvi: Produžen sporazum o dodatnim količinama ruskog gasa za Mađarsku

© Sputnik / Lola Đorđević Peter Sijarto
 Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto koji boravi u poseti Moskvi izjavio je da je sa ruskim vice-premijerom Aleksandrom Novakom razgovarao o nedopustivosti sankcija protiv ruske nuklearne energetike, isporukama gasa u Mađarsku gasovodom „Turski tok“ i nafte preko naftovoda „Družba“.

„Na dnevnom redu razgovora sa vice-premijerom Aleksandrom Novakom danas su ozbiljna pitanja: fizička i tehnička bezbednost gasovoda 'Turski tok', koji omogućava snabdevanje gasom naše zemlje, očuvanje tranzitnih isporuka naftovodom 'Družba', preko kojeg se snabdevamo naftom, kao i nedopustivost sankcija, koje su pretnja po nuklearnu industriju“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Mađarski zvaničnik je objavio da je postignut sporazum u skladu sa kojim će tranzit nafte preko Ukrajine direktno plaćati mađarska kompanija „Mol“.
Pored toga, Sijarto je naglasio da je sporazum sa „Gaspromom“ o mogućim isporukama gasa Mađarskoj preko obima iz dugoročnih ugovora produžen.

Neophodna brža izgradnja novih blokova „Pakš 2“

Sijarto se takođe sastao i sa generalnim direktorom državne korporacije „Rosatom“ Aleksejem Lihačovom.
Prema saopštenju „Rosatoma“, Lihačov i Sijarto su razgovarali o daljim koracima u vezi realizacije projekta izgradnje nuklearne elektrane „Pakš 2“, kao i drugim aspektima kompleksne saradnje u nuklearnoj oblasti.
Mađarski ministar je nakon razgovora sa direktorom „Rosatoma“ izjavio da novi blokovi „Pakš 2“ moraju biti izgrađeni što brže, bez obzira na razne prepreke.

„Moramo da obezbedimo da 'Pakš-2' bude izgrađen što je moguće brže, uprkos različitim preprekama, jer što skorije budu izgrađeni novi blokovi, to ćemo pre biti zaštićeni od potpuno ludih skokova cena na međunarodnom energetskom tržištu“, istakao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, „čak su i u Briselu shvatili da bez nuklearne energetike nema energetske bezbednosti i evropske zelene tranzicije“.
On je objavio da će izmenjeni ugovori o izgradnji „Pakš-2“ biti dostavljeni Evropskoj komisiji i da se nada da od strane Brisela neće biti prepreka.
Ranije, krajem marta, mađarski ministar je izjavio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, ruski vice-premijer je, prema Sijartovim rečima izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.
Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra. Očekuje se da će izgradnja zdanja nuklearke početi na jesen ove godine i za to je već dobijena odgovarajuća licenca.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
SVET
Sijarto: Bili smo uporni da se ne dozvole sankcije nuklearnoj industriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala