- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savez pravoslavnih novinara: Prebijen episkop kanonske UPC u Ukrajini

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYRuska pravoslavna crkva
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Nepoznata lica napala su episkopa Ivanovo-Frankovskog i Kolomijskog kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Nikitu i prebila ga, saopštio je Savez pravoslavnih novinara na telegram kanalu.
Šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda smatra da je malo nade da će zbog prebijanja episkopa kanonske UPC biti pravnih posledica.
„Svakako, malo je nade da će čak i u ovakvim nedopustivim slučajevima biti pravnih posledica. Međunarodne organizacije za zaštitu prava ponovo će se pretvarati da se ništa ne dešava“, napisao je Legojda na telegram kanalu.
U Ivanovo-Frankovsku sve hramove UPC zauzeli su raskolnici. Nijedan hram nije ostao u sklopu kanonske crkve u Lavovu, zauzeti su i hram UPC u Černovickoj oblasti, Crkve sve. Paraskeve u Novom Korcu u Rovnenskoj oblasti.
Ranije jutros lokalna eparhija UPC saopštila je da su raskolnici iz Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) u Hmeljnickom zauzeli Sveto-Georgijevski hram kanonske UPC.
Prema saopštenju, nepoznati ljudi ušli su na teritoriju hrama, probili vrata i upali u prostorije. Za njima su ušle i pristalice tzv. PCU. Nakon toga su održali nezakoniti sastanak zajednice, kako bi ga potčinili raskolničkoj crkvi.
Ukrajinsko izdanje „Obščestveno“ objavilo je da je Volinski oblasni odbor na zapadu Ukrajine podržao zabranu delatnosti kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i preporučio oblasnoj vojnoj administraciji da raskine ugovor sa UPC o zakupu zemlje.
Juče je Rovnenski oblasni odbor zabranio aktivnost UPC u regionu.

Reakcija Zaharove na stav SAD o napadima na UPC

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je izjavu portparola američkog Stejt departmenta Vedanta Patela da Vašington ništa ne zna o napadima na kanonsku UPC.
Prema njenim rečima, SAD su odlučile da ne komentarišu ovu temu i da ne vide, ne čuju i ne primećuju ništa što se tiče napada na kanonsku UPC, kršenja ljudskih prava i slobode veroispovesti.
Prethodno je ukrajinsko izdanje „Obščestveno“ objavilo da oko 200 parohijana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) brane Sabornu crkvu Aleksandra Nevskog u gradu Kamenjec-Podoljski u Hmeljnickoj oblasti od pristalica raskolničke strukture Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koje bi da je zauzmu, ne puštaju ih unutra i pevaju molitve.
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
RUSIJA
U Kijevskoj oblasti raskolnici zajedno sa vlastima pokušali da zauzmu dva hrama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala