- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Kijevskoj oblasti raskolnici zajedno sa vlastima pokušali da zauzmu dva hrama

© Sputnik / Lola ĐorđevićKrst u ruci
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Zamenik predsednika odseka za veze sa javnošću Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) protojerej Nikolaj Danilevič izjavio je da su komisija i predstavnici raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) pokušali da zauzmu dva hrama u Perejaslavu u Kijevskoj oblasti, ali da su hramovi opak odbranjeni.
Prema Danilevičevoj objavi na telegramu, reč je o dva hrama koji su istorijski spomenici arhitekture: Sveto-Trojicki i Sveto-Uspenski sabor.
Protojerej nagoveštava da ovaj pokušaj nije i poslednji.
„Realno, zbog nekažnjivosti i haosa u nekim opštinama, vlasti jednostavno gube zdrav razum. Čak se i ne kriju, postali su krajnje drski. Na jednakost svih verskih organiztacija pred zakonom u ovoj zemlji se apsolutno može zaboraviti“, podvukao je on.
Danilevič ističe da su odluke lokalnih vlasti o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i lišavanju UPC prava da koristi zemlju nezakonite, to može da učini samo sud, u suprotnom su to populizam i emocije.
Ranije je gradonačelnik Rovna Aleksandar Tretjak izjavio da su poslanici gradskog odbora na vanrednoj sednici glasali za ukidanje prava Rovenjskoj eparhiji UPC da koristi parcele. Rovnjenski okružni odbor je doneo odluku o zabrani UPC.
Prethodno je ukrajinsko izdanje „Obščestveno“ objavilo da oko 200 parohijana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) brane Sabornu crkvu Aleksandra Nevskog u gradu Kamenjec-Podoljski u Hmeljnickoj oblasti od pristalica raskolničke strukture Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koje bi da je zauzmu, ne puštaju ih unutra i pevaju molitve.
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
RUSIJA
Zloslutna scena samo jednom viđena u istoriji: Ukronacisti pokušavaju Bogu da stave nanogicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala