- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zloslutna scena samo jednom viđena u istoriji: Ukronacisti pokušavaju Bogu da stave nanogicu

© Sputnik / StringerMitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Zatvaranje Mitropolita Ukrajinske pravoslavne crkve Pavla može se porediti samo sa jednim događajem u istoriji – zatvaranjem i mučenjem njegovog imenjaka, Svetog Apostola Pavla. Iguman Kijevsko-pečerske lavre i sam pravi ovu istorijsku paralelu, citirajući odeljke iz poslednjih glava Dela apostolskih.
Kijevski sud odredio je Mitropolitu Pavlu dva meseca kućnog pritvora uz obavezno nošenje nanogice. Daleko od manastira i Kijevsko-pečerske lavre, Mitropolit će provesti izdržavanje kazne u kući na selu, odvojen od svoje pastve i bez mogućnosti služenja ili prisustvovanja liturgiji. Sud je odbio njegovu molbu za bogosluženjem i ostao čvrsto pri odluci da kazni pravoslavnog mitropolita što je služio reč Božiju.
Protojerej Srpske Pravoslavne Crkve Darko Đogo skreće pažnju na objave samog mitropolita, kategorički odbijajući optužbe ukrajinske Službe bezbednosti da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju sa Rusijom.
Ako pažljivo pogledate objave Mitropolita Pavla, videćete da se on vrlo tekstualno i jasno poziva, zapravo, na izraze iz Svetog Pisma. Pomenuti izrazi upućuju na zatočenje Svetog Apostola Pavla, njegovog imenjaka, od strane rimske imperije, objašnjava protojerej Đogo za Sputnjik.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuDarko Đogo
Darko Đogo - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Darko Đogo
Direktni citati Svetog Apostola Pavla, smatra otac Đogo, odlična su paradigma i oslikavaju verno progon hrišćanstva koji se ovih dana odvija u Ukrajini, pružajući istinitu sliku položaja u kojem se mitropolit Pavle i čitava ukrajinska crkva nalaze.
To su događaji koji su opisani u poslednjim glavama Dela apostolskih. On je sugerisao svima nama da ono što se dešava predstavlja sukob, odnosno nastavak hiljadugodišnjeg sukoba, između Crkve Hristove sa jedne strane i nastavljača paganske rimske imperije sa druge strane.
Finansijski i medijski potpomognut izliv ukrajinskog patriotizma koji dolazi i iz ukrajinske crkve više nije dovoljan. Nije dovoljno čitati molitve za spas Ukrajine i ukrajinskog naroda, niti nešto znače argumenti da se očevi, braća, stričevi bogoslova Ukrajinske Pravoslavne Crkve nalaze na frontu sa ukrajinske strane. Protojerej Darko Đogo govori da ukrajinske vlasti i one koji im slepo veruju to više ne interesuje – oni traže od crkve da prokune Moskvu, da skaču i govore „Slava Ukrajini“.
Ja ne vidim da će doći do nekakvog brzog i uspešnog razrešenja. Mislim da se alergija savremene Ukrajine na bilo šta što uopšte i podseća na Moskvu i na bilo koga ko ne želi da prokune sav pravoslavni svet van Ukrajine, a naročito Moskvu, ne može lako razrešiti. Dakle, ovo više nema veze sa utvrđivanjem ukrajinskog patriotizma, već sa utvrđivanjem nužne doze mržnje prema Moskvi koja je danas neophodna da biste živeli u Kijevu, zaključuje prorojerej SPC.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala