- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva: Mora da nam se usnio progon UPC, pošto Vašington ništa ne zna o tome

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaCeremonija intronizacije novoizabranog poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, mitropolita Onufrija u Kijevo-Pečerskoj lavri
Ceremonija intronizacije novoizabranog poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, mitropolita Onufrija u Kijevo-Pečerskoj lavri - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Neobaveštenost zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta o zauzimanju crkava u Ukrajini je „neverovatno selektivna“, izjavio je šef Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose crkve sa javnošću Vladimir Legojda.
Povod za komentar Legojde je izjava zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Pateka koji je rekao da nije video vesti o zauzimanju hramova i napadu na vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, te da ne može ništa da komentariše na tu temu.

„Kakvu neverovatnu selektivnu neobaveštenost je juče pokazao zamenik portparola američkog Stejt departmenta. Danas, s obzirom na brzinu i sveobuhvatnost širenja informacija morate se veoma potruditi da ne budete u toku dešavanja. Međutim, predstavnicima Stejt departmenta to nekako magično uspeva“, napisao je Legojda na Telegramu.

Po njegovim rečima, ispostavlja se da na slici sveta američkih zvaničnika uopšte nema činjenica o skoro svakodnevnom nasilnom zauzimanju crkava, nasilju prema vernicima i predstavnicima sveštenstva, kao ni o kršenju svih zakona, pretresima i optužbama sveštenstva pod potpuno izmišljenim izgovorima.
„To što je u toku masovni progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i što sve ide ka njenoj zabrani – to nam se, verovatno, usnilo. Stejt department, zajedno sa međunarodnim organizacijama, ne zna za to“, konstatovao je Legojda.

Reakcija Zaharove na stav SAD o napadima na UPC

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je izjavu portparola američkog Stejt departmenta Vedanta Patela da Vašington ništa ne zna o napadima na kanonsku UPC.
Prema njenim rečima, SAD su odlučile da ne komentarišu ovu temu i da ne vide, ne čuju i ne primećuju ništa što se tiče napada na kanonsku UPC, kršenja ljudskih prava i slobode veroispovesti.
Situacija sa kanonskom UPC u Ukrajini pogoršava se iz dana u dan. Pristalice raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ silom zauzimaju hramove kanonske crkve, a vlasti lišavaju UPC prava na zakup zemljišta gde se crkve nalaze.
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
RUSIJA
Savez pravoslavnih novinara: Prebijen episkop kanonske UPC u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala