- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Spomenik ruskom akademiku i slavisti Nikiti Iljiču Tolstoju u rodnom Vršcu

© Youtube / Promo RTVojvodineRuski lingvista Nikita Tolstoj
Ruski lingvista Nikita Tolstoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
U čast 100-godišnjice rođenja ruskog akademika i slaviste Nikite Iljiča Tolstoja 15. aprila biće otkriven spomenik ovom istaknutom naučniku u njegovom rodnom gradu - Vršcu.
Tom prilikom će biti otvorena prigodna izložba na kojoj će biti predstavljena lična zaostavština Nikite Tolstoja, arhivska dokumenta i fotografije.
Povodom jubilarne godišnjice objavljena je i tematska knjiga, čije će predstavljanje biti održano u okviru međunarodne naučne konferencije uz učešće studenata Tolstoja i predstavnika akademskih institucija u Srbiji i Rusiji.
Povodom godišnjice Nikite Iljiča Tolstoja, u Srbiju dolazi velika delegacija iz Rusije i drugih evropskih zemalja, u čijem će sastavu biti više od 20 predstavnika porodice Tolstoj, među kojima i supruga, dve ćerke i unuka Nikite Tolstoja, kao i njegove kolege, studenti i sledbenici.
Nikita Iljič Tolstoj je praunuk pisca Lava Tolstoja. Rođen je u Vršacu 15. aprila 1923. godine. Studirao je u Rusko-srpskoj gimnaziji u Beogradu.
Kao član partizanskog pokreta u Srbiji (1941-1944), a potom i kao dobrovoljac u Crvenoj armiji, učestvovao je u bitkama za Budimpeštu i Beč.
Po završetku Drugog svetskog rata, zajedno sa svojom porodicom, otišao je u SSSR, gde je upisao Filološki fakultet Moskovskog državnog univerziteta.
Postdiplomske studije je završio 1953. godine i bio angažovan na Institutu za slavistiku Akademije nauka, gde je radio do kraja svog života, kombinujući istraživački rad i nastavu, prvo na Institutu za međunarodne odnose, a potom, skoro 30 godina, na Filološkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta. Godine 1987. postao je akademik Ruske akademije nauka, bio je član Prezidijuma Ruske akademije nauka, inostrani član brojnih slovenskih akademija.
Režiseru Emiru Kusturici u Ruskom domu uručeno je odlikovanje - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
KULTURA
Ruski dom obeležio 90 godina postojanja — medalja Emiru Kusturici, nagrađen i fotoreporter Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala