- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski dom obeležio 90 godina postojanja — medalja Emiru Kusturici, nagrađen i fotoreporter Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićRežiseru Emiru Kusturici u Ruskom domu uručeno je odlikovanje
Režiseru Emiru Kusturici u Ruskom domu uručeno je odlikovanje - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
U Beogradu je obeleženo devet decenija postojanja Ruskog centra za nauku i kulturu, Ruski dom, otvaranjem prigodne izložbe o istoriji ove institucije i svečanom akademijom na kojoj su dodeljena odlikovanja i medalje zaslužnim pojedincima i institucijama, partnerima Ruskog doma, a među nagrađenima je fotoreporter Sputnjika Lola Đorđević.
Na svečanoj akademiji direktor Federalne agencije Rossotrudničestvo Jevgenij Primakov uručio je, između ostalog, nagrade direktoru Pošta Srbije Zoranu Đorđeviću, akademiku Slavenku Terziću, dok je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uručio nagradu režiseru Emiru Kusturici. Među počasnim gostima bila je i ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić.

Kusturica: Ruska kultura nikada ne može da doživi ukidanje

Medalja „Veliki ruski pisac Fjodor Dostojevski“ Ministarstva kulture Ruske Federacije uručena je filmskom reditelju Emiru Kusturici za doprinos u očuvanju i promociji nasleđa velikog ruskog pisca.
Kustirica je prilikom primanja nagrade rekao:
"Nabokov je negde u emigraciji na predavanju o ruskoj književnosti, kada je ušao u učionicu ugasio sva svetla i spustio zavese i onda je palio jedno po jedno svetlo i govorio Gogolj, Turgenjev, pa onda Dostojevski... a potom je rekao podignite sve zavese i svetlo je ušlo u prostoriju. Da sam predavao umesto Vladimira Nabokova, ja bih rekao — ugasite sva svetla, jer ako verujemo Dostojevskom videćemo sve što treba da vidimo".
Kusturica je dodao da je vrlo srećan što se njegovo ime vezuje za nekog ko je otkrivao najveće ljudske tajne i ko je jedan od onih koji sad ne dozvoljavaju zapadnoj Evropi da dođe do ukidanja kulture.
"Da nije bilo ovakvih imena u istoriji, oni bi sada lako tu kulturu pregazili. Zahvaljujući veličini dubini i domašaju i vanvremenskoj vrednosti, ruska kultura nikada ne može da doživi ukidanje", dodao je proslavljeni reditelj.

"Ruski dom — bedem svestrane ruske kulture i očuvanja ruskog identiteta u ovom delu Evrope"

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko čestitao je jubilej Ruskom domu, uz poruku da je ta institucija bedem svestrane ruske kulture i očuvanja ruskog identiteta u ovom delu Evrope.
„Ruski dom se nalazi u bratskoj, prijateljskoj i nama veoma bliskoj Srbiji. Ruski dom ne predstavlja samo delić ruske kulture, nego hram, bedem, tvrđavu svestrane ruske kulture, zaštite i širenja naših tradicija koje su veoma bliske srpskim, duhovnih i drugih vrednosti … A što je posebno važno, naročito danas, Ruski dom je zaštitnik istorijskog sećanja. I ako bih sve sumirao, Ruski dom je bedem očuvanja i širenja ruskog identiteta u ovom delu Evrope, ne samo u Srbiji, jer on ima regionalni značaj“, rekao je Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko
On je istakao da bez bliske saradnje sa Ruskim domom ni ambasada ne bi bila u stanju da realizuje velike, važne zadatke koje stoje pred njom, posebno u humanitarnoj oblasti i oblasti spoljne politike imajući u vidu njenu novu koncepciju.
© Sputnik / Aleksandar GolubovFotoreporter Sputnjika Lola Đorđević primila je zahvalnicu u Ruskom domu
Fotoreporter Sputnjika Lola Đorđević primila je zahvalnicu u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Fotoreporter Sputnjika Lola Đorđević primila je zahvalnicu u Ruskom domu
Jubilarnu 90. godišnjicu Ruski dom obeležio je reprezentativnim kulturnim događajem u čijem je okviru otvorena izložba o životu i radu ruske emigracije u Kraljevini SHS i delatnosti ove institucije u različitim periodima njenog postojanja.
© Sputnik / Lola Đorđević Glavni urednik Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, akademik Slavenko Terzić i urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
 Glavni urednik Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, akademik Slavenko Terzić i urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Glavni urednik Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, akademik Slavenko Terzić i urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije

Eksponati iz muzeja Rusije i Srbije

U galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu predstavljena je izložba arhivske građe, digitalizovanog dokumentarnog materijala, unikatnih predmeta i umetničkih dela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije i privatnih kolekcija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba u galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu
Izložba u galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Izložba u galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu
Postavku čine eksponati iz Državnog istorijskog muzeja u Moskvi, koji su do četrdesetih godina prošlog veka čuvani u Spomen-muzeju cara Nikolaja Drugog u Beogradu, Vojnog muzeja u Beogradu, Istorijskog arhiva Beograda, Muzeja u Beloj Crkvi, privatnih kolekcija Aleksandra Stankovića, Vladimira Pešića, Gorana Vudragovića, Svetlane Ilić, porodice Tarasjev, arhiva Ruskog naučnog instituta u Beogradu i Ruskog doma.
Izložbu su svečano otvorili direktorka Ruskog naučnog instituta Irina Antanasijević i priznati kolekcionar dela ruskih slikara Vladimir Pešić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićU galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu predstavljena je izložba arhivske građe, digitalizovanog dokumentarnog materijala, unikatnih predmeta i umetničkih dela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije i privatnih kolekcija
U galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu predstavljena je izložba arhivske građe, digitalizovanog dokumentarnog materijala, unikatnih predmeta i umetničkih dela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije i privatnih kolekcija - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
U galerijskom prostoru Ruskog centra za nauku i kulturu predstavljena je izložba arhivske građe, digitalizovanog dokumentarnog materijala, unikatnih predmeta i umetničkih dela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije i privatnih kolekcija
Tom prilikom su, u znak zahvalnosti za pomoć i doprinos u radu Ruskog naučnog instituta na polju istraživanja ruske emigracije, dodeljene plakete te naučne institucije dr Milani Živanović sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Aleksandru Stankoviću koji je Institutu ustupio deo zaostavštine Konstantina Egera, oficira Ruske carske vojske i prvog profesora scenskog mačevanja na Akademiji umetnosti u Beogradu.
Nakon otvaranja izložbe u sali „Fjodor Šaljapi“ upriličena je svečana akademija na kojoj su uručena odlikovanja i medalje Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ zaslužnim pojedincima i institucijama – partnerima Ruskog doma.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, i Jevgenij Primakov, direktor Rossotrudničestva, u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, i Jevgenij Primakov, direktor Rossotrudničestva, u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, i Jevgenij Primakov, direktor Rossotrudničestva, u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije

Poštanske marke u čast Ruskog doma

Svečanom obeležavanju godišnjice pridružila se i Pošta Srbije, objavivši prigodno izdanje poštanskih maraka ,,90 godina od osnivanja Ruskog doma u Beogradu“.
Prvi primerci marke uručeni su rukovodiocu Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ Jevgeniju Primakovu i Kseniji Baumgarten, unuci Vasilija Baumgartena, autora projekta zgrade Ruskog doma, ruskog i jugoslovenskog arhitekte, vojnog inženjera, generala Bele armije i Jugoslovenske kraljevske vojske.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka zdravlja Danica Grujičić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
Ministarka zdravlja Danica Grujičić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Ministarka zdravlja Danica Grujičić u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
Počasni gosti svečanosti, među kojima ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, zvaničnici Rusije, Srbije i Republike Srpske, predstavnici rusko-srpskih poslovnih struktura, delatnici u oblasti nauke, kulture i umetnosti Rusije i Srbije, uživali su u koncertnom programu Irine Krutove, jedne od najboljih ruskih vokalnih umetnica današnjice.
Izložba u Ruskom domu biće otvorena za posetioce od 10. aprila do kraja maja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u Ruskom domu na obeležavanju 90 godina postojanja te institucije
Ruski dom u Beogradu otvoren je 1933. godine uz podršku kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i na inicijativu Ruskog komiteta za kulturu.
Ruski dom - Car Nikolaj Drugi postao je novi dom za Ruse koji su izgubili svoju domovinu usled tragičnih događaja 1917. godine, i ognjište duhovnog i kulturnog života na Balkanu, koje već gotovo jedan vek čuva zajedničku istoriju Srbije i Rusije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski dom obeležio 90 godina postojanja
Ruski dom obeležio 90 godina postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Ruski dom obeležio 90 godina postojanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala