- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poruka iz DF: Parlamentarni izbori neophodni da izađemo iz „v.d. stanja“ vlade i Skupštine

© Sputnik / Rajko MartinovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Demokratski front zalaže se za to da se ne odlažu parlamentarni izbori jer je to jedini način da se izađe iz „v.d. stanja“ Vlade i Skupštine Crne Gore, kaže za Sputnjik poslanica DF Jelena Božović povodom prijedloga premijera Dritana Abazovića da se poništi odluka odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića o parlamentarnim izborima u junu.
Političkim partijama u Crnoj Gori, ističe Božovićeva, uglavnom ne odgovara da u junu odmjere snage na izborima, ali prihvataju činjenicu da su oni neophodni.
„U proteklom periodu iscrpili smo sve mogućnosti kako bi sačuvali parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. godine, od pokušaja da se formira nova vlada, do rekonstrciuje postojeće vlade, da u u njoj dobije svako mjesto ko je bio u koaliciji koja je pobijedila na parlamentarnim izborima te godine. Nažalost, nijesmo u tome uspjeli, uvijek se našao neko ko će biti kočničar tih procesa. Sada smo došli u situaciju da imamo vladu koja već dugo radi u tehničkom mandatu, sada i paralment koji radi u tehničkom mandatu, i prosto se mora pokazati i neka ozbiljnost da bismo izašli iz tog v.d. stanja“, poručuje poslanica DF.

Izaći iz „v.d. stanja”

Ukoliko se Ustavni sud negativno izrazi oko ukaza predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine, napominje naša sagovornica, u DF zastupamo stav da će parlament u tom slučaju odlučiti da sam sebe rasputi kako bi se išlo na parlmentarne izbore.
„Nije trebalo do ovog da dođe, da uopšte damo šansu Đukanoviću da ukazom raspušta parlament. Da je na vrijeme i ranije bilo dobre volje i da smo na vrijeme uspostavili onu saradnju kako je DF tražio, sada bismo imali jednu rekonstruisanu vladu koja bi sa ovom skupštinskom većinom mogla da radi i da istraje do kraja četvorogodišnjeg mandata. U svakom slučaju moramo pokazati ozbiljnost, moramo stati na put v.d. stanju u vladi i parlmenatu, i nadamo se nakon parlamentarnih izbora, imati stabilan parlament, stabilnu vladu u kojoju će se naći svi konstituenti pobjednika, osim DPS-a, jer još uvijek niko nije raspoložen za saradnju sa njima. Tada ćemo imati i 54 poslanika, odnosno 49, koji su dobijeni za izglasavanje sudija Ustavnog suda, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i slično“, objašnjava Božovićeva za Sputnjik.

Šta kaže Abazović a šta struka

Nakon što je premijer Dritan Abazović kazao kako očekuje da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović, poslije preuzimanja funkcije predloži novi datum prijevremenih parlamentarnih izbora, funkcioner Andrej Milović iz Evrope sad poručio je da je riječ o nepoznavanju prava i ustavnog poretka. Struka smatra isto i kaže da je Ukaz aktuelnog predsjednika na snazi. „Prekid mandata pripada poslanicima Skupštine i oni su se dogovorili da prekinu mandat Skupštini Crne Gore nakon inauguracije novog predsjednika“, kazao je premijer Dritan Abazović.
„Kolege iz parlamenta žele na izbore 11. juna, super. Ako imaju drugu ideju neka iskažu, sad je na državnom parlamentu. Važna je uloga novog predsjednika i on može imati stav sa punim legitimitetom“, istakao je Abazović.
„Mislimo da 11. jun nije najbolji datum. Svi mislimo da bi na izbore trebalo što prije, ali posljednji datum je kraj septembra“, kazao je lider SNP-a Vladimir Joković.
Da idemo na izbore da dobijemo vladu kakva god ona bila, ističe poslanik DPS-a Nikola Rakočević, ona će izraziti volju građana.
„Novoizabrani predsjednik vrlo teško može povući ukaz iz razloga što je on već proizveo pravno dejstvo, a sa druge strane nije utvrđeno da se njime krši neka ustavna odredba“, naveo je Andrej Milović iz PES.
Pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica ističe za RTCG da Ustavni sud nije nadležan da odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima, on je trebalo da odbaci predlog koji mu je dostavljen na odlučivanje.
A da odlučuje o izbornom procesu novi predsjednik Milatović ne može, poručuje Jonica.
„Milatović stupa na dužnost nakon 20. maja, a krajnji i rok za podnošenje izbornih lista je 16. maj“, ističe Jonica. Navodi da ustavne norme govore da vanredno i ratno stanje mogu obezbijediti preduslov za odgađanje zakazanih izbora. A odgađanje izbora radi nastavka neodrživog stanja pod izgovorom spasavanja ljetnje turističke sezone, za Jonicu nijesu dovoljno jak argument. Raspuštena Skupština, Vlada bez povjerenja, objašnjava, dovoljani su razlozi da se političke partije izvagaju 11. juna. To je, poručuje Jonica, koliko potreba toliko i neminovnost.
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
REGION
Hoće li Dritan srušiti „Milove izbore“
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala