- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li Dritan srušiti „Milove izbore“

© Foto : Youtube/Predsjednik Crne GoreDritan Abazović i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Predlog crnogorskog premijera Dritana Abazovića da novi predsednik Jakov Milatović poništi odluku odlazećeg Mila Đukanovića o održavanju palamentarbnih izbora 11. juna, tako što bi oni mogli biti održani do kraja tog meseca znači simboliku koja je nebitna. Bitnije je da izbori budu održani što pre.
Tako stvari vidi profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Časlav Koprivica, komentarišući najnoviju Abazovićevu izjavu da bi Milatović trebalo da stavi van snage Đukanovićevu odluku o raspisivanju izbora.
Poenta je, kaže premijer u tehničkom mandatu, da “legitimni predsednik i legitimni poslanici" zajednički odrede datum izbora, što bi moglo da bude i krajem juna. On smatra neprihvatljivim da se Đukanoviću dopusti da „na takav način daje otkaz poslanicima“.

Suština, a ne simbolika

Za Koprivicu je, međutim, poenta u suštini, a ne simbolici.
„Suštinski gledano, nema neke razlike da li su izbori 11. juna ili krajem juna. Druga stvar je – ako se ovakvi predlozi iznose onda oni ne treba da se iznose u javnost nego direktno u konsultacijama između Abazovića i Milatovića. Treća stvar – izbora mora biti svakako“, kaže profesor FPN-a za Sputnjik.
© Tanjug / Zoran ŽestićParlamentarbne izbore u Crnoj Gori treba održati što pre, nebitno da li 11. juna ili krajem tog meseca
Glasanje na predsedničkim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Parlamentarbne izbore u Crnoj Gori treba održati što pre, nebitno da li 11. juna ili krajem tog meseca
Po njegovoj oceni, bitno je kada će oni biti održani i da svako odugovlačenje sa njima ne bi bilo dobro.
„Čini mi se čak i sada, kada se Đukanović povukao i sa mesta predsednika DPS-a, kada je odlazeća politička figura u crnogorskoj političkoj istoriji, da je jasno da ova situacija koja je nastala posle izbora 2020. godine, gde je sve zavisilo od jednog ili dva poslanika, mora da se razreši što pre“, nedvosmislen je naš sagovornik.

Odlaganje na duži rok - više od simbolike

To insistiranje da se izbori pomere za 20 dana, po njegovom mišljenju, nije mnogo racionalno.
Više od simbolike bilo bi, smatra on, ako je ideja da se oni odlože za nešto duži period budući da se uočava da u biračkom telu neke snage, pre svih Abazovićeva URA, pa i Demokratska Crna Gora Aklekse Bečića - padaju.
A da li se i tako može čitati izjava premijera, ličilo bi na spekulaciju. To što je Abazović rekao da novi datum izbora „može da bude i kraj juna, pre sezone“, verovatno misleći na letnju, za nekoga može da bude, ali ne mora da znači.

Drugi odnosi

Ono što je, međutim, izvesno je da odnos među pobednicima drugog kruga predsedničkih izbora kada dođe do parlamentarnih, neće biti isti.
© Tanjug / Strahinja AćimovićPosle Đukanovićevog pada sledi borba za političko nasleđe DPS-a u biračkom telu uoči parlamentranih izbora
Aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović glasao je u Podgorici  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Posle Đukanovićevog pada sledi borba za političko nasleđe DPS-a u biračkom telu uoči parlamentranih izbora
„To će biti druga situacija. Oni su imali jednu vrstu antidepeesovske koalicije u drugom krugu i ona je do kraja završila taj posao koji je počeo litijama, to delegitimisanje Mila Đukanovića i njegovog režima. Sada u ovoj situaciji DPS će verovatno biti u opadanju, a kako će se stranke iz pobedničkog bloka rasporediti verovatno će Evropa sad po inerciji Milatovićeve pobede rasti na ovim izborima“, 8 ocenio je Koprivica.
On ne sumnja da će se sitaucija u DPS-u svakako odraziti na to kako će proći ostale stranke.
U suštini, čini mi se da je sada u toku borba za pregrupisanje s jedne strane, a sa druge strane za podelu političkog nasleđa DPS-a, pre svega kada je reč o biračkom telu, zaključio je Koprivica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala