- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnička crkva u Ukrajini zauzela još jednu crkvu

© AP Photo / Efrem LukatskyKrst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika "Majka-domovina" u Kijevu
Krst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika Majka-domovina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzele su hram u Rođenja Bogorodice kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, saopštio je odbornik gradskog veća Vitalij Podgajčuk.
„Starokonstantinov. Crkva Rođenja Presvete Bogorodice iz 1807. godine sada je u PCU... Nastaviće se...“, napisao je Podgajčuk na društvenoj mreži Fejsbuk (u Rusiji zabranjena kao ekstremistička).
Savez pravoslavnih novinara saopštio je ranije da bi u podne mogla biti zauzeta crkva Aleksandra Nevskog kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u gradu Kamjenec-Podoljski u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Pravoslavni hram UPC Moskovske patrijaršije u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
RUSIJA
Novi pritisak raskolnika: Prikupljaju potpise za oduzimanje crkve u Kamjenjec-Podoljskom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala