- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi pritisak raskolnika: Prikupljaju potpise za oduzimanje crkve u Kamjenjec-Podoljskom /video/

© Sputnik / StringerPravoslavni hram UPC Moskovske patrijaršije u Lavovu
Pravoslavni hram UPC Moskovske patrijaršije u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
Oko 200 raskolnika iz „Pravoslavne crkve Ukrajine“ (PCU) okupilo se na teritoriji crkve Svetog Aleksandra Nevskog u gradu Kamjenjec-Podoljski u ukrajinskoj Hmeljničkoj oblasti. Oni žele da se crkva oduzme kanonskoj UPC, piše portal „Savez pravoslavnih novinara“.
„Kamjenjec-Podoljski. Prikupljaju se potpisi za prelazak crkve Svetog Aleksandra Nevskog pod okrilje 'Pravoslavne crkve Ukrajine'. Okupilo se oko 200 predstavnika PCU“, navodi se u članku.
Kako se navodi, crkva je puna vernika UPC koji su došli na molitvu. Međutim, raskolnici pokušavaju da ih isprovociraju uzvikujući uvrede. Policija se ne meša i odbija da reaguje na apele parohijana UPC.
Kako saopštavaju iz „Savez pravoslavnih novinara“ situacija se sve više zaoštrava i moguće je da raskolnici pokušaju da zauzmu hram.
Prema ukrajinskom zakonu, prelazak crkve iz jedne jurisdikcije u drugu moguć je odlukom najmanje dve trećine članova verske zajednice. Raskolnici upravo to i pokušavaju da iskoriste, stoga prikupljaju potpise, Međutim, UPC je više puta upozoravala da su rezultati takvih odluka često falsifikovani jer ih potpisuju ljudi koji nemaju veze sa parohijom.
Kako je saopšteno kasnije, u crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na večernju molitvu stigao je mitropolit Fjodor.
Takođe, raskolnici su pokušali da zauzmu i hram UPC u selu Lipovec u Kijevskoj oblasti, a došlo je i do incidenta - jedan od napadača je oteo od sveštenika krst, bacio ga na zemlju.
Nakon toga mu je pozlilo i ubrzo je i preminuo. Napadač je inače zamenik gradonačelnika grada Kagarlika koji je zajedno sa starešinom sela organizovao napad.
Istovremeno, „Savez pravoslavnih novinara“ objavio je da su pristalice raskolničke crkve zauzeli crkvu u mestu Šepetovka takođe u Hmeljničkoj oblasti.
Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Borislavu u Lavovskoj oblasti je zapečaćen, nakon što su vernici odbili da pređe u raskolničku crkvu.
pravoslavna crkva, crkva brvnara  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
RUSIJA
U Lavovu raskolnici srušili drvenu crkvu kanonske UPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala