- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Lavovu raskolnici srušili drvenu crkvu kanonske UPC

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijapravoslavna crkva, crkva brvnara
pravoslavna crkva, crkva brvnara  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Zajednica raskolničke strukture „Pravoslavna crkva Ukrajine“ srušila je drvenu crkvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Lavovu, saopštio je zamenik gradonačelnika Lubomir Zubač.
„Zajednica PCU uređuje teritoriju, demontirajući postojeće nelegalne objekte Moskovske patrijaršije u Sihovu“, napisao je Zubač na društvenim mrežama.
Po njegovim rečima, „sve se odvija po zakonu, a policija obezbeđuje red“.
Kasnije je šef regionalne vojne administracije Lavova Maksim Kozicki objavio video na Telegramu na kome je prikazano kako bager ruši drvenu crkvu.
„Poslednje uporište moskovske crkve u Lavovu. Rušenje u Sihovu“, napisao je na Telegramu šef regionalne vojne administracije Lavova Maksim Kozicki na Telegramu.
Kanonska UPC je saopštila da je crkva brvnara u Lavovu koja se ruši bila posvećena Svetom ravnoapostolnom knezu Vladimiru.
„Crkvu su pokušali da sruše već nekoliko puta. Ranije su zlonamernici palili crkvu. Prema odluci lokalnih vlasti umesto crkve UPC na toj zemlji planiraju da sagrade crkvu PCU“, navodi se u saopštenju kanonske UPC na Telegramu.
Ranije je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovi saopštio da će sva imovina UPC biti predata ili raskolničkoj PCU ili gradu.
U novembru prošle godine delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve zabranjena je na teritoriji Lavovske oblasti u Ukrajini.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
U Lavovskoj oblasti zabranjena delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala