- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kijev bio prinuđen da u Artjomovsk prebaci elitne jedinice

© AP Photo / LibkosUkrajinski vonici na oklopnom vozilu u Artjomovsku (Bahmutu)
Ukrajinski vonici na oklopnom vozilu u Artjomovsku (Bahmutu) - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Ukrajinske vlasti bile su prinuđene da prebace u Artjomovsk elitne trupe, na koje su računale u kontraofanzivi, a to je dovelo do „strateških troškova“ za Kijev, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na procurela tajna dokumenta SAD o Ukrajini.
„Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov predložio je da se na dve nedelje pošalju elitne jedinice pod njegovom komandom kako bi potisnule ruske trupe koje su ugrožavale puteve snabdevanja. Primećeno je da je general Budanov situaciju u Ukrajini u to vreme opisao kao ‘katastrofalnu’“, navodi list.
List napominje da je Kijev na kraju poslao pojačanje u Artjomovsk.
„U bitku su ušle različite elitne jedinice. Ova bitka... bila je uspešna, usled čega su uspeli da potisnu ruske snage dovoljno daleko od puteva, što je omogućilo snabdevanje vojnika u gradu i evakuaciju ranjenih. Međutim, to je dovelo do strateških rashoda za Ukrajinu, koja je nastojala da sačuva svoje najbolje obučene i opremljene trupe za kontraofanzivu koja se očekuje u narednim nedeljama ili mesecima“, objašnjava list.
Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) se nalazi severno od velikog grada Gorlovke. On je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe snaga u Donbasu. Za grad se više od šest meseci vode se žestoke borbe.
List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili poverljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
SVET
Mediji: Curenje tajnih dokumenata o Ukrajini izazvalo paniku u Pentagonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala