- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Curenje tajnih dokumenata o Ukrajini izazvalo paniku u Pentagonu

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Curenje poverljivih američkih dokumenata o Ukrajini izazvalo je paniku u rukovodstvu Pentagona, piše list „Vašington post“, pozivajući se na izvore.
Prema rečima „dvojice američkih zvaničnika“ koje citira list u petak je rukovodstvo agencije „ograničilo protok obaveštajnih podataka“ kao odgovor na curenje dokumenata. Istovremeno, kako je primetio neimenovani američki zvaničnik, ograničenje je bilo izuzetno strogo, što ukazuje na „visok nivo panike“ među rukovodstvom Pentagona.
Kako napominje list, jedan od predstavnika evropskih obaveštajnih službi takođe je izrazio zabrinutost, jer bi Vašington mogao da smanji pristup saveznicima svojim budućim obaveštajnim izveštajima, što bi moglo da ih u potpunosti ostavi u mraku.
Pri tome, mnogi od objavljenih tajnih dokumenata nose oznaku NOFORN, što znači da je zabranjena njihova predaja stranim državljanima. Ali postoji izuzetak od ovog pravila, prema kojem informacije ovog nivoa i dalje mogu da dobijaju predstavnici bliskih saveznika Sjedinjenih Američkih Država – zemalja-članica zajednice „Petoro očiju“: Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland.
Mnogi američki zvaničnici i njihovi strani partneri su, prema pisanju lista, bili zapanjeni, a u nekim slučajevima i ljuti zbog mnoštva detalja da Vašington špijunira svoje „prijatelje i neprijatelje“, o čemu svedoče podaci koji su se pojavili na internetu.
List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili poverljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
RUSIJA
Procurila nova serija američkih poverljivih dokumenata o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala