- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako zaštiti baštu od štetočina na prirodan način

CC0 / Pixabay / Korpa puna povrća
Korpa puna povrća - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Pesticidi pored toga što štete životnoj sredini loše utiču i na zdravlje ljudi, ali postoji nekoliko načina da se bašta zaštiti i bez njihove upotrebe.
Pesticidi su umnogome zaslužni za veću i kvalitetniju proizvodnju hrane i sprečavanje vektorskih bolesti. Međutim, kako naučnici sve više razotkrivaju loše strane sintetičkih pesticida, tako postaju jasniji njihovi negativni efekti na zdravlje ljudi i stanje našeg okruženja.
Paralelno je na udaru i životna sredina s obzirom na to da pesticidi mogu da zagade vodu i zemljište. Pored štetnih organizama za bilje koje se uzgaja, mogu biti kobni i za drugu floru i faunu, piše portal „Klima 101“.
Sa druge strane, sa klimatskim promenama pesticidi kreiraju začarani krug — svojom primenom doprinose emisijama gasova sa efektom staklene bašte, a u svetlu rastućih temperatura biće sve potrebniji za efikasnu poljoprivredu. Delimično i zbog toga što klimatske promene ubrzavaju razgradnju pesticida, tako skraćujući njihovo trajanje.

Zaštita bez pesticida

Postoje savremeni alternativni načini za očuvanje zasada, kao i recepti za pesticide iz kućne radinosti.
Iako su manje toksični od konvencionalnih pesticida, predložena rešenja nisu potpuno bezbedna, pa ih treba držati podalje od dece i kućnih ljubimaca. Kako biste se uverili da neće oštetiti vaše biljke, sprejeve najpre testirajte na nekoliko listića. Najbolje je da test obavite u večernje sate, a ne tokom najtoplijeg dela dana — tada je manji rizik za štetu, a takođe pčele i drugi oprašivači tada nisu aktivni.

Sprej na bazi sapuna

Rastvorite jednu veću kašiku blagog tečnog sapuna ili sapuna od maslinovog ulja u jednom litru vode. Tečnost uskladištite u flaši sa prskalicom. Čitave biljke — obe strane listova i stabljiku — dobro isprskajte. Kako bi sprejevi na bazi sapuna bili efikasni, svoje voće i povrće hidrirajte ovom mešavinom na svakih 4-7 dana dok ne primetite da se populacija insekata smanjila. Ukoliko u međuvremenu ne padne kiša, ostatke rastvora sa biljaka skinite samostalno tako što ćete ih okupati vodom.

Sprej na bazi ulja

Pomešajte jednu šolju ulja sa jednom većom kašikom blagog tečnog sapuna. Između 2 i 8 većih kašika dobijene mešavite rastvorite u jednom litru vode. Dalji postupak je isti kao u prethodno navedenom primeru. Zahvaljujući ulju, rešićete se štetočina kao što su biljne vaši i grinja.

Sprej na bazi lišća paradajza

Lišće paradajza, između ostalog, može da vam pomogne u uništavanju biljnih vaši i grinja. Njegova efikasnost proizilazi iz alkaloida koji su pogubni za mnoge insekte. Jednostavno potopite seckano lišće paradajza u dve šolje vode preko noći. Ujutru tečnost procedite i dodajte joj još dve šolje vode. Rastvor uskladištite u flaši sa prskalicom i nanesite ga po biljkama.

Sprej na bazi belog luka

Belog luka se ne plaše samo vampiri već i štetočine iz vašeg voćnjaka ili bašte kao što su kupusari i bele mušice. Ispasirajte dva bela luka u jednoj šolji vode i ostavite da odstoji preko noći. Procedite rastvor u flašu od jednog litra, a potom mu dodajte pola šolje biljnog ulja i veću kašiku tečnog sapuna. Preostali prostor popunite vodu. Jednu šolju mešavine sipajte u raspršivač od jednog litra i razredite vodom. Poprskajte po napadnutim biljkama.

Sprej na bazi ljute paprike

Ljuta paprika je još jedan od dobrih repelanata za insekte, ali i za krupnije životinje kao što su zečevi. Jedna veća kašika sušenog čilija, jedna veća kašika blagog rečnog sapuna i jedan litar vode su sve što vam treba da biste stali parazitima na kraj. Budite pažljivi kada baratate ovim sprejem i vodite računa da vam ne dospe u oči — bilo bi dobro i da koristite rukavice pri pravljenju i nanošenju na biljke, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala