- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Indijski ugao: Ruski manevar koji će uznemiriti Vašington – ruska fregata podigla veliku buru

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata "Admiral Gorškov" (levo) na paradi u Kronštatu
Fregata Admiral Gorškov (levo) na paradi u Kronštatu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Brod ruske Ratne mornarice uplovio je nedavno u luku Džeda u Saudijskoj Arabiji, prvi put u poslednjih deset godina, što se neće svideti Zapadu, a pogotovo ne Vašingtonu, navodi se u reportaži indijske televizije „Vion“.
Reč je o ruskoj fregati „Admiral Gorškov“ koja, prema navodima televizije, demonstrira svoje borbene sposobnosti u okviru vojnih vežbi i „verovatno čini Zapad nervoznim“. Ističe se da je daleki pohod borbenog broda do obala Južne Afrike i Saudijske Arabije „podigao veliku prašinu“.
„Brod ruske Ratne mornarice pristaje u Saudijskoj Arabiji prvi put posle više od decenije. To se neće dopasti administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, jer se njen nekada bliski saveznik, Saudijska Aranija, pred njenim očima postepeno udaljava od Vašingtona“, navodi se u prilogu.
Pored toga, kako je precizirano, veliko nezadovoljstvo u SAD izaziva i tesna saradnja Rijada sa Moskvom i članicama OPEK-a.
Televizija podseća da je „Admiral Gorškov“ naoružan hipersoničnim krstarećim raketama „cirkon“ koje su „centralni elemenat“ hipersoničnog arsenala Rusije.
„Smatra se da to oružje omogućava da se stekne prednost nad bilo kojim protivnikom zahvaljujući brzini rakete koja je oko pet puta veća od brzine zvuka, kao i velikim manevarskim sposobnostima“, navodi indijska televizija.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 5. aprila da je odred brodova Severne flote koji uključuje fregatu „Admiral Gorškov“ i srednji morski tanker „Kama“ uplovili u luku Džida u Saudijskoj Arabiji. Kako je precizirano, tokom boravka u luci brodovi će popuniti zalihe goriva, vode za piće i hrane.
Odred brodova ruske Severne flote krenuo je u pohod iz Severomorska u januaru ove godine. Za to vreme je učestvovao u dve međunarodne vojne pomorske vežbe u Indijskom okeanu i Arapskom moru, prešavši oko 21.000 nautičkih milja.
Ruska fregata Admiral Gorškov  - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Zašto su pomorske vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine u centru pažnje Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala