- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto su pomorske vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine u centru pažnje Zapada

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaRuska fregata "Admiral Gorškov"
Ruska fregata Admiral Gorškov  - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Zajedničke vojno-pomorske vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine, koje se održavaju pod nazivom „Mosi“, održaće se od 17. do 27. februara u blizini obale provincije Kvazulu-Natal u istočnom delu Južne Afrike.
Pomorske vežbe koje počinju danas nastavak su vežbi koje su ove tri zemlje 2019. godine održale u blizini Kejptauna u Južnoj Africi.
U intervjuu za Sputnjik, ambasador Južne Afrike u Moskvi je izrazio nadu da će zajedničke pomorske vežbe u takvom formatu biti nastavljene na godišnjem nivou.
Područje predviđeno za održavanje vežbi nalazi se između lučkog grada Durbana, glavne južnoafričke pomorske baze na Indijskom okeanu, i zaliva Ričards. Udaljenost između njih je oko 87 nautičkih milja (160 km).
Vežbe će se poklopiti sa proslavom Dana oružanih snaga Južne Afrike, koja bi trebalo da se održi u opštini Umhlathuze u Ričards Beju 21. februara.

Učesnici

U vežbi će učestvovati više od 350 vojnika te zemlje iz različitih rodova i jedinica, koji će podeliti operativne veštine i znanja sa svojim ruskim i kineskim kolegama. Vežba će se fokusirati na pomorsku saradnju, borbu protiv piraterije i poboljšani zajednički odgovor na prirodne katastrofe.
U vežbama će učestvovati jedna fregata i dva pomoćna broda; razarač, fregata i pomoćni brod predstavljaće mornaricu Narodne oslobodilačke armije Kine.
Rusiju predstavlja jedinica brodova Severne flote koju čine srednji tanker Kama i fregata Admiral Gorškov, koja je na svom prvom dalekom putovanju; opremljen je hipersoničnim raketnim sistemom 3M22 Cirkon. Osim „Cirkona“, fregata je naoružana i krstarećim raketama „Kalibar“.
Dva broda su tokom svog putovanja vežbala razne zadatke na brodu. Posada Kame je 31. januara u centralnom delu Atlantika dobila poziv u pomoć sa jahte, sa koje su ruski mornari na kraju spasili francuskog stanovnika Lukasa Montea i njegovog psa. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je 10. februara da će se Monteuk iskrcati u Kejptaunu, najbližoj luci duž rute brodova Severne flote.

U centru pažnje Zapada

Pripreme za vežbu naišle su na kritike iz SAD.
Dejvid Feldman, predstavnik ambasade SAD u Južnoj Africi, rekao je da su SAD zabrinute zbog planova Južne Afrike da održi zajedničke pomorske vežbe sa Rusijom i Kinom. Zauzvrat, južnoafrički ministar odbrane Tandi Modise rekao je da Sjedinjene Države vrše pritisak na afričke zemlje koje održavaju odnose sa Rusijom.
Komentarišući reakciju SAD, Naledi Pandor, šef južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova, istakla je da su vežbe veoma značajne za njenu zemlju, rekavši da se vežbe izvode kako bi južnoafrička vojska bila u stanju da odgovori na niz situacija, uključujući upravljanje katastrofama.
„Sve su ovo deo vežbi koje sprovodimo da bismo bili u stanju da odgovorimo na niz situacija, uključujući upravljanje katastrofama, u čijem rešavanju naša vojska često igra ulogu. Dakle, samo mislim da je važno da sve zemlje smatramo za suverene nacije i da to ne prestajemo kada nam to odgovara“, naglasila je ona.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da ne može da razume zašto bi zajedničke vežbe Rusije, Kine i Južne Afrike mogle da izazovu „mešovitu reakciju“, pošto američke vežbe kod obala Kine, na primer, ne izazivaju reakcije.
„Kolege iz SAD veruju da samo one mogu da izvode vežbe širom sveta. Sada su aktivno angažovane na pomorskim vežbama u okviru indo-pacifičke strategije oko Kine, u Južnom kineskom moru, u Tajvanskom moreuzu, a to ne izaziva bilo koje „mešovite reakcije“, ocenio je Lavrov.
Prema rečima Su Haoa, osnivača Centra za strateške i mirovne studije na Univerzitetu za spoljne poslove Kine, zajedničke vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine izazvale su zabrinutost u Sjedinjenim Državama jer se plaše da će izgubiti kontrolu u Indijskom okeanu. On ističe da Vašington smatra pretnjom svaku blisku saradnju sa Kinom na teritorijama Inicijative Pojas i put i posebno duž Pomorskog puta svile.
Južna Afrika, Rusija i Kina su deo BRIKS bloka, koji uključuje i Brazil i Indiju. Organizacija je grupa najvećih svetskih zemalja u razvoju, koje zajedno čine oko 27% Zemljine površine, više od 41% stanovništva planete i više od 26% globalnog BDP-a.
Južna Afrika je predsedavajući BRIKS-a 2023. i biće domaćin svih događaja ove organizacije, uključujući samit koji će se održati u Durbanu krajem avgusta.
Prema ekspertima, kao deo BRIKS-a, Južna Afrika deluje kao primer za zemlje kontinenta koje žele da „formiraju novi savez da se otrgnu od zapadne dominacije.kako bi južnoafrička vojska mogla da odgovori na niz situacija, uključujući i upravljanje katastrofama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala