- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Foks njuz“: Američka obaveštajna služba pokušava da vrbuje Ruse preko društvenih mreža

CC BY 2.0 / Wikipedia/Shinsuke Ikegame / Pripadnici Federalnog istražnog biroa SAD FBI
Pripadnici Federalnog istražnog biroa SAD FBI - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
Američka obaveštajna služba pokušava da vrbuje Ruse preko društvenih mreža u cilju prikupljanja obaveštajnih podataka, saopštila je televizija „Foks njuz“.
Kako se navodi, Federalni istražni biro (FBI) od februara pokušava da vrbuje ruske građane pomoću društvenih mreža.

„U videu koji je objavljen na Fejsbuku* (društvena mreža, zabranjena u Rusiji kao ekstremistička) i Tviteru prikazane su scene iz prestonice SAD i ruske ambasade, a glas na ruskom jeziku govori slušaocu da FBI može da promeni njegovu budućnost ako je u stanju da pruži Sjedinjenim Američkim Državama obaveštajne podatke. Narator kaže da FBI traži špijune, emigrante i sve one koji imaju informacije o suprotstavljanju Kremlju“, objašnjavaju novinari „Foks njuza“.

Kako se navodi, eksperti imaju podeljeno mišljenje kada je reč o uspehu ovakvog oglašavanja. Po rečima bivše obaveštajne službenice Uprave vojne obaveštajne službe za rusku doktrinu i strategiju Rebeke Kofler, kvalitet takvog videa nije zadovoljavajući što „podriva autoritet FBI“.

„FBI koristi tu novu metodu iz nekoliko razloga. Prvo, izuzetno je teško vrbovati ruske agente. Rusija je izuzetno teška sredina jer su njene kontraobaveštajne službe među najefikasnijim i najsurovijim na svetu. FBI reaguje na moderno doba kada su mladi ljudi stalno na društvenim mrežama. Pokušava da baci široku mrežu i da dobije veću korist privlačenjem više potencijalnih kandidata za špijunažu u korist SAD. Želim im uspeha, ali moja uverenost u uspeh tog programa je skoro ravna nuli“, priznala je Kofler.

*aktivnost kompanije „Meta“ (obuhvata društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjena je u Rusiji kao ekstremistička;
Agent - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
RUSIJA
CIA ima novu strategiju drsko i otvoreno vrbovanje Rusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala