- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U dva rata smo bili protiv Rusije, posle trećeg ćemo nestati: Bugari traže referendum o neutralnosti

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Javne ličnosti i predstavnici kulture u Bugarskoj planiraju da počnu prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o miru, saopštila je novinar i organizator akcije za mir i neutralnost zemlje Sirnela Vodeničarova.
Akcija se održava u više gradova, a poslednje okupljanje je bilo 12. marta kada je u šetnji učestvovalo više od 10.000 ljudi. Sledeća je predviđena za 23. april kada organizator i planira da počne sa prikupljanjem potpisa.
Ekonomista, docent Bugarske akademije nauka, Grigor Sarijski pozvao je sugrađane da podrže inicijativu koja može da natera vlast da donosi odluke u skladu sa interesima građana.
„Ne možemo da ostanemo po strani u toj bici (politička bitka u Bugarskoj), od ishoda zavisi da li će Bugarska biti uvučena u sukob Rusije i Ukrajine u kojem nema šta da traži, i zavisi broj grobova koje možemo, ne daj bože, da dobijemo“, naveo je on.
Pravnik Vladimir Šejtanov smatra da oružani sukob između Rusije i Ukrajine rizikuje da se pretvori u treći svetski rat.
„Kakve su bile posledice učešća Bugarske u dva svetska rata? To je nešto ka čemu se uobraženo krećemo - ka učešću u sledećem svetskom ratu. U Prvom svetskom ratu Bugarska je bila u grupi gubitnika. To je bila jedna od nacionalnih katastrofa naše zemlje. U Drugom svetskom ratu smo ponovili svoj istorijski put i ponovo bili na strani pobeđenih. One, koji imaju kratko istorijsko sećanje, podsećam da smo posle Prvog svetskog rata izgubili neke teritorije, stotine hiljada mladića, bili smo razoreni i došli smo u veoma složenu ekonomsku situaciju“, naveo je Šejtanov.
Jutjuber i publicista Martin Petrušev kaže da je Bugarska pružila Ukrajinu svaku moguću pomoć, i humanitarnu i u oružju, i pozivi da se Ukrajini i dalje pomaže mogu značiti samo direktno uključivanje u sukob.

„Očigledno je da sada nema na vidiku mogućnosti deeskalacije tog konflikta, posebno posle onoga što se desilo sa Finskom. Jasno je da je jedini naredni korak u cilju pomoći Ukrajini – slanje ljudstva, Bugara, jer sve ostalo smo već uradili. Jednom smo bili protiv Rusije u svetskom ratu, drugi put isto. Šta očekujemo? Ako se tako nastavi, čini mi se da će Bugarska nestati“, zaključio je on.

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
REGION
Bugarski analitičar: SAD će primorati najveće partije da formiraju vladu kako bi Sofija ušla u rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala