- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Biolaboratorije SAD dovode u opasnost čitave regione u svetu

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Na područjima na kojima se nalaze američke biolaboratorije postoji rizik od širenja opasnih patogena, njihov rad u trećim zemljama stvara ozbiljnu opasnost za cele regione, saopštio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, general-potporučnik Igor Kirilov.
„SAD nikada nisu precizno govorile o svojim obavezama u oblasti bezbednosti istraživanja u biolaboratorijama koje su pod njihovom kontrolom. Netransparentnost njihove delatnosti stvara rizik od širenja opasnih patogena na područjima na kojima su bioobjekti smešteni. Kako smo u više navrata navodili, prenošenje najopasnijih istraživanja izvan granica nacionalne teritorije su deo strategije Sjedinjenih Američkih Država u sferi biološke bezbednosti. Pritom razmeštanje bioobjekata u trećim zemljama ne uzima u obzir interese lokalnog stanovništva i predstavlja ozbiljnu opasnost za cele regione“, rekao je Kirilov na konferenciji za novinare.
Kirilov je na primer naveo slučaj krijumčarenja toksičnih supstanci u američke vojne baze u Južnoj Koreji.
Južnokorejska javna organizacija je u avgustu 2021. godine podnela tužbu protiv biološke laboratorije Fort Dertika i Oružanih snaga SAD u toj zemlji zbog krijumčarenja toksičnih supstanci u američke vojne baze, protivno južnokorejskom zakonodavstvu.
„Sudska tužba je povezana s tim što je američka komanda u Koreji od novembra 2017. do januara 2019. godine nezakonito uvozila opasne supstance u svoje vojne baze. Petog aprila 2022. godine žitelji Južne Koreje su izašli na ulice u znak protesta protiv bioloških laboratorija SAD pored njihove vojne baze u Pusanu“, podsetio je Kirilov.

Ciljevi bioloških programa SAD - stezanje obruča NATO-a oko Rusije

Ciljevi američkih bioloških programa SAD dokazuju da Vašington postsovjetski prostor posmatra kao platformu za širenje snaga NATO-a, rekao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, Pentagon finansira projekte dvojne namene uz pomoć sistema grantova, a novac ide Ukrajinskom naučno-tehničkom centru i Međunarodnom naučno-tehničkom centru.
„Cilj programa smanjenja biološke pretnje jeste zaštita SAD, njihovih oružanih snaga i savezika. To ponovo potvrđuje da Vašington postsovjetski prostor posmatra kao platformu za širenje vojnih odreda NATO-a“, naveo je Kirilov.

Objavljena nova lista imena učesnika u biološkim projektima

Ministarstvo odbrane objavilo je i novu listu imena ukrajinskih i američkih državljana koji su učestvovali u vojno-biološkim projektima.
U tom spisku su rukovodilac nevladine organizacije „Međunarodni institut za venerične bolesti i tuberkulozu“ u Kijevu Eliot Džejkobs Perlman koji je neposredno učestvovao u formiranju laboratorijske baze za realizaciju vojno-bioloških istraživanja na teritoriji Ukrajine.
Na spisku je i Greg Glas, profesor sa instituta za nove patogene pri Univerzitetu u Floridi, a on se bavio izučavanjem širenja uzročnika tularemije u Ukrajini, a učestvovao je i na projektu Ju-pi-8 (širenje krimsko-kongo hemoragične groznice i hantavirusa u Ukrajini).
Takođe, tu je i profesor Endrju Stenli Pekos, jedan od vodećih konsultanata na projektu Ju-pu-2 (primena geoinformacionih sistema, daljinskog praćenja i laboratorijske dijagnostike za otkrivanje bolesti tularemije i antraksa kod ljudi i životinja u Ukrajini).
Kada je reč o ukrajinskim državljanima, na spisku su Natalija Rodina (zamenica direktora Kijevskog oblastnog laboratorijskog centra) i Jelena Nesterova (direktor Ukrajinskog instituta za istraživanje javnog zdravlja).
Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je američko Ministarstvo energetike, zajedno sa Pentagonom, glavni organizator i direktni učesnik u vojno-biološkim aktivnostima.
Po rečima Kirilova, uprkos prinudnoj pauzi povezanom sa izvođenjem specijalne vojne operacije, trenutno je Amerika obnovila program izgradnje bioloških laboratorija u Ukrajini i proširuju format za obuku ukrajinskih biologa.

Pentagon ne odustaje od svoje delatnosti

Kirilov je, takođe, upozorio na to da će Pentagon nastaviti svoja istraživanja u biolaboratorijama u Ukrajini i drugim zemljama zbog nejasne reakcije svetske zajednice i straha od suprotstavljanja Vašingtonu.
„Planovi Pentagona da nastavi istraživanja dvojne namene u ukrajinskim biolaboratorijama i u drugim zemljama pod promenjenim nazivom programa jeste rezultat nejasne reakcije svetske zajednice, usled straha niza zemalja da se suprotstave američkim vlastima“, rekao je Kirilov.
On je naveo da je američki Stejt department pripremio seriju publikacija, u kojima pokušava da dovede u sumnju činjenice o svojim nelegalnim biološkim istraživanjima, potkrepnjene dokumentima. Na sajtu Stejt departmenta je 14. marta objavljen bilten, u kojem je Rusija ponovo optužena za dezinformisanje.
General je naveo da su u pokušaju da odbiju napad na Demokratsku partiju SAD provladini američki mediji, uključujući „Vašington post“, objavili saopštenja Stejt departmenta u kojima se negiraju utvrđene istorijske činjenice o pripremi vojno-bioloških napada na teritoriji Severne Koreje i Kine početkom 50-ih godina prošlog veka, a da se informacije koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije ignorišu.
„SAD polaze od logike da su, ako nisu dokazane ranije epizode, sve optužbe u vezi sa sadašnjom vojno-biološkom delatnošću - dezinformacije“, zaključio je Kirilov.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
RUSIJA
Ruska Duma: Pod maskom biolaboratorija u Ukrajini su se skrivale baze NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala