- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sledi kolaps: Milo povukao potez sa zakašnjenjem od dve i po godine

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Milo Đukanović je podneo ostavku na mesto predsednika DPS-a sa dve i po godine zakašnjenja što je dovelo stranku do potpunog kolapsa, smatra politikolog Vladimir Pavićević.
Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović podneo je u sredu ostavku na mesto šefa stranke, tri dana nakon poraza na predsedničkim izborima u Crnoj Gori. Đukanović je na čelu DPS-a bio 25 godina, od 1998. Vršilac dužnosti predsednika DPS-a je Danijel Živković, sadašnji šef kluba poslanika.

Milo više nije tema – građani ga otpisali

Ostavka Mila Đukanovića na mesto šefa DPS-a uopšte nije tema broj jedan u Crnoj Gori, jer je glavna tema, i nekoliko dana posle 2. aprila, ubedljiva pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima, kaže za Sputnjik politikolog Vladimir Pavićević.
Milo Đukanović kog su građani otpisali na izborima ni sa svojom ostavkom se nije probio u crnogorskim medijima i javnosti kao neko ko je posebno zanimljiv, dodaje Pavićević.

Zakašnjela ostavka – kolaps DPS-a

Đukanović je zakasnio sa ostavkom koju je trebalo da podnese 30. avgusta 2020. godine posle poraza na parlamentarnim izborima i da je tada to uradio, sačuvao bi snagu DPS-a i mogućnost partije da gradi savezništva koja sa njim na čelu nije mogao da gradi, smatra Pavićević.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
REGION
Može li ostavka abolirati Đukanovića od svega što je godinama radio
„DPS je zbog odlaganja ostavke Mila Đukanovića izgubio dve i po godine i zbog te dve i po godine će kao posledicu, sada imati kolaps DPS-a na sledećim parlamentarnim izborima, bez obzira što Milo više nije na čelu te stranke“.

Bitka za nasleđe

Druga stvar koja je sada važna za DPS je ko bi mogao biti novi lider, odnosno ko bi mogao preuzeti stranku. Pavićević pretpostavlja da će Milo Đukanović hteti da utiče na izbor novog predsednika DPS-a i da će pokušati da postavi nekog ko mu je „indoktrinarno blizak“ i u koga ima poverenje.
„Postoji, međutim jedna osoba koja bi mogla, po mom viđenju, da malo pomrsi konce Milu i da se pojavi kao jedna politička ličnost u DPS-u koja može da na nekom nivou zaustavi taj pad DPS-a, a to je Milica Pejanović Đurišić“.
Ona se u Crnoj Gori prepoznaje kao osoba koja je bila kritički usmerena prema Đukanoviću i ona ima neku vrstu autoriteta koji može da sačuva DPS na nivou uticaja mnogo većem nego što bi mogao bilo koji Milov kandidat.
Zato će biti zanimljivo pratiti dešavanja u DPS-u jer će se na osnovu kadrovskih izbora znati koliko je Đukanović sačuvao svoj uticaj u stranci.

Posle izbora – DPS irelevantan

Bez obzira na zbivanja u DPS-u, posle parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun, u Crnoj Gori će se napraviti „potpuno nova arhitektura političke scene“ u kojoj će DPS biti jedna irelevantna politička opcija, ističe Pavićević.
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
REGION
Dritan poručio Milu: Imaš rok od 20 dana...
„Dakle, opcija koja neće imati bilo kakav važan uticaj na procese u crnogorskoj politici i mnogo će biti zanimljivije pratiti na tim izborima i posle njih kako će se razvijati odnosi između pobednika od 30. avgusta 2020. godine u koje računam i nove formacije koje sada nastaju kao što je 'Evropa sad'“.
Dobro je što će se ključna politička borba voditi između pobednika od 30. avgusta, jer to onda znači da su za ove dve i po godine učvršćeni svi veliki ideali avgustovske pobede iz 2020. godine i da se „sa nivoa koji je podrazumevao da se stalno gleda kako da se smanji uticaj DPS-a došla do toga da DPS nema nikakav relevantan uticaj“. A to je velika promena na bolje.

Prognozirani pad: Duplo manje poslanika

Pavićević dodaje da je teško proceniti koliko će DPS imati poslanika posle parlamentarnih izbora, ali suština je da bez obzira na broj poslanika, koji neće biti ni polovina od onog kog sada imaju, to im neće biti dovoljno za bilo kakvo ozbiljno tretiranje od strane drugih aktera i građana.
„I u tom smislu, to će biti ogroman pad. E sad, videćemo šta će se dešavati nakon izbora. Pošto su rekli da će predsednika stranke birati posle izbora, videćemo ko će preuzeti DPS i šta će se dešavati sa tom strankom“, zaključio je Pavićević.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
REGION
Glavni odbor DPS-a prihvatio ostavku Đukanovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala