- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska sveta zemlja: Zašto je zauzimanje Krima samo pusta želja i fantazija kijevskog režima

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Krim je za Rusiju sveta zemlja, kao i Kosovo i Metohija za Srbiju i zato Kijev nikada neće moći da zauzme ovo poluostrvo. Teritoriju Krima, kako kažu ruski eksperti, čuvaju i štite ruske oružane snage sa svim vrstama naoružanja, od artiljerije, avijacije, raketnih trupa do tenkova i topova.
Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je da Ukrajina planira da zauzme Krim za pet do sedam meseci, uz tvrdnju da Rusija nema dovoljno resursa da zadrži u svom sastavu Krim, Donjeck i Lugansk.
Podoljak je takođe, govoreći o budućoj sudbini poluostrva, najavio da Kijev planira da posle zauzimanja Krima iskoreni „sve rusko“, kao i da sruši Krimski most.

Zauzimanje Krima — pusta želja i fantazija kijevskog režima

Reč je o pustim željama i fantazijama kijevskog režima, ocenjuje tvrdnje Podoljaka ruski vojni ekspert Viktor Baranec.
„Već dugi niz godina, analizirajući izjave raznih ukrajinskih političara i generala, sve više stičem utisak da oni pate od mentalne retardiranosti. Ranije su obećavali da će ukrajinski tenkovi navodno biti u centru Moskve na Crvenom trgu, pa onda da će se nad Sevastopoljem zavijoriti zastava Ukrajine... Mnogo puta su govorili i da će ponovo zauzeti Donjeck i Lugansk. Međutim, sada se pojavila i ova njihova pusta želja oko zauzimanja Krima silom. Sve su ovo ukrajinske bajke za one osobe koje imaju mentalni problem“, kaže za Sputnjik Baranec.
Prema njegovom mišljenju, Ukrajina želi da zauzme Krim samo iz razloga što želi da uspostavi kontrolu nad Crnim morem.
„Jednom davno je Fjodor Ušakov, izvanredni ruski komandant Crnomorske flote rekao da ‘ko poseduje Krim taj poseduje i Crno more’. Zbog toga je ovo poluostrvo trn u oku Ukrajini. Kijev sada pokušava da obnovi flotu. Već je naručio od Turske tri ili četiri broda. Ova država sanja da joj jednog dana neko pokloni i nosač aviona. Pored toga, očekuje i da će im NATO kad-tad isporučiti stare pohabane brodove. Za ovu zemlju je važno da napravi uporište u Crnom moru i postane morska sila“, konstatuje naš sagovornik.
Baranec smatra da Ukrajina mašta o Krimu iz još jednog razloga.
„Zbog toga što bi na teritoriju Krima verovatno došli Amerikanci. Tamo bi bile vojne baze NATO. I pod okriljem Alijanse, Ukrajina bi vladala Crnim morem. Međutim, sve je ovo mašta Kijeva. Krim je bio, ostao i biće ruski“, poručuje Viktor Baranec.

Rusija svim sredstvima štiti svoju svetu zemlju

Ovaj vojni ekspert naglašava da je Krim za Rusiju sveta zemlja, kao i Kosovo i Metohija za Srbiju.
„Za nas je teritorija Krima sveta. Na ovoj teritoriji, tokom brojnih ratova, prolivena je ruska krv. Zbog toga, Krim je jedan od tri najzaštićenija regiona u Rusiji. I tamo se nalaze sve neophodne komponente za zaštitu: raketne trupe, artiljerija, avijacija, tenkovi, topovi....Uostalom, ovo poluostrvo štiti Crnomorska flota“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva organizacije Oficiri Rusije. Prema njegovim rečima, na teritoriji Krima koncentrisana je grupa ruskih oružanih snaga koja poseduje sve vrste naoružanja.
„Tamo se nalaze vazduhoplovne, kao i kopnene snage. Pored toga, ne treba zaboraviti da je Sevastopolj glavna baza Crnomorske flote. Zbog toga, u slučaju mogućeg napada na Krim, biće upotrebljene sve snage i sredstva kako bi se sprečile provokacije i napad na ovu teritoriju“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Na pitanje kako ukrajinska a kako ruska vojska stoje trenutno sa oružjem, Baranec kaže da Rusija nema nikakvih problema sa naoružanjem.
„Međutim, što se tiče Ukrajine, tokom naše specijalne operacije uništena je ogromna količina naoružanja ali i značajan broj ukrajinskih vojnika i oficira“, ukazuje sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, Krim se vratio u sastav Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za povratak u sastav Rusije glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja, a iz Moskve je više puta rečeno da je pitanje Krima za Rusiju zatvoreno.
Spomenik potopljenim brodovima u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Plan u 12 tačaka: Kijev mašta kako da povrati Krim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala