- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: U pripremi koncept bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Vlasti Rusije i Belorusije pripremiće koncept bezbednosti Savezne države, u kojem će, između ostalog, biti odraženi spoljni izazovi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Od velikog je značaja pitanje početka pripreme koncepta bezbednosti Savezne države, stavljeno na dnevni red zasedanja i razmatrano danas. Ovaj dokument ima za cilj da formuliše fundamentalne zadatke naše saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama naših država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv nas pokrenut“, istakao je ruski lider na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države.
On je naveo da Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojno-tehničkoj sferi.
„Rusija i Belorusija izgrađuju i nastaviće to da rade, kako je danas primećeno, svoju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. One proširuju saradnju u vojno-tehničkoj sferi. I to, naravno, odgovara osnovnim interesima naših zemalja i naroda. To je zaista važno s obzirom na tešku međunarodnu situaciju, upravo danas... I nastavićemo da jačamo sisteme bezbednosti Savezne države, garantujući time uslove za njen održiv, progresivan društveno-ekonomski razvoj“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Rusija i Belorusija nameravaju da jačaju kooperacione veze sa zemljama koje žele da sarađuju.
„Zajednički sprovodimo sveobuhvatne mere kako bismo minimizirali štetu od nezakonitih sankcija, jača se saradnja sa stranim državama koje žele da rade sa nama i žele da ovu saradnju nastave i u budućnosti“, rekao je Putin.
On je ocenio da Rusija i Belorusija uspele mnogo da postignu u integraciji i da je saradnja dve zemlje ojačana i u odbrambenoj sferi.
„Želim da istaknem da naše zemlje spaja tradicionalno prijateljstvo, zajedničke kulturne, duhovne i moralne vrednosti. Upravo na toj osnovi zajedno gradimo Saveznu državu. I već smo mnogo postigli. Uspostavljene su obimne uzajamno korisne trgovinsko-ekonomske veze, značajno je ojačana saradnja u odbrambenoj, naučno-tehničkoj, obrazovnoj, kulturnoj i drugim oblastima“, objasnio je Putin.
Prema njegovim rečima, u bliskoj koordinaciji vlade dve zemlje bave se pitanjima obezbeđivanja makroekonomske stabilnosti, razvija se saradnja u monetarnoj i monetarnoj sferi.
Sednica Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
RUSIJA
Lukašenko u Moskvi: Zapad vrši vojni pritisak – branićemo se svim sredstvima
On je saopštio da su ruske i beloruske vlasti sprovele već 74 odsto mera planiranih 2021. godine u okviru savezničkog rada i to donosi konkretne rezultate.
Orema njegovim rečima, ovaj rad daje konkretne i opipljive rezultate i takve aktivnosti nastaviće se bez usporavanja.
Putin je naveo i da su zajednički napori rezultirali rastućim stopama uzajamne trgovine.
„U 2021. godini trgovina je porasla za 35 odsto na 40 milijardi dolara, a 2022. porasla je za još 12 odsto na rekordnih 45 milijardi dolara“, rekao je Putin i napomenuo da je prema beloruskoj statistici narasla na 50 milijardi dolara „uključujući usluge“.
Kako je naveo, industrijska preduzeća Rusije i Belorusije biće prevedena na zajedničke standarde za rad u kooperaciji.
„Punom parom se formira jedinstvena industrijska politika... U decembru 2022. stupio je na snagu međuvladin sporazum o priznavanju tehnoloških operacija, a ovaj dokument će, između ostalog, pomoći da se osigura prenos aktivnosti ruskih i beloruskih industrijskih preduzeća na zajedničke standarde kako bi se realizacija velikih kooperacionih projekata odvijala nesmetano“, zaključio je Putin.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
RUSIJA
Putin i Lukašenko: Rusija i Belorusija neće propasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala