- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Milijarder želi da postane predsednik: „To je jedini način da izbegnemo rat sa Kinom“

© AP Photo / I-Hwa ChengMilijarder sa Tajvana Teri Gou
Milijarder sa Tajvana Teri Gou - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Milijarder Teri Gou, osnivač „Fokskona“, najvećeg svetskog dobavljača elektronskih komponenti, po drugi put će pokušati da postane predsednički kandidat glavne opozicione stranke na Tajvanu, Kuomintanga.
Teri Gou bio je predsednički kandidat 2019, kada je poražen, a sada se nada da će za predsedničku kandidaturu dobiti podršku glavne opozicione stranke Kuomintang (KMT), koja se zalaže za održavanje bliskih veza s Pekingom.

„Jedini način da se izbegne rat sa Kinom“

Milijarder Gou vratio se u sredu na Tajvan nakon osmodnevnog putovanja širom SAD, čiji je cilj bio da uveri glasače kako je sposoban da vodi Tajvan i uravnoteži poslovne i bezbednosne prioritete, prenosi Rojters.
„Moramo iskreno da kažemo mladim ljudima da je opasno glasati za Demokratsku progresivnu stranku, koja veliča nezavisnost Tajvana, mrzi Kinu i protivi joj se“, rekao je Gou novinarima na aerodromu Taojuan, dodajući kako je „jedini način da se izbegne rat s Kinom i smanje napetosti između Vašingtona i Pekinga taj da se tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP) zbaci s vlasti“.
Tokom svog osmodnevnog putovanja, Gou je posetio Vašington, Boston, San Francisko i Los Anđeles kako bi predstavio svoje ideje za budućnost Tajvana pod krilaticom „Tajvanu treba fantastičan CEO (glavni izvršni direktor)“.
KMT je prošloga meseca najavio da neće održati predizbore za svog kandidata i da će umesto toga postići konsenzus unutar stranke. Veruje se da će ova odluka koristiti novom gradonačelniku Tajpeija, Hou Ju-ihu.
Očekuje se da će vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP) 12. aprila zvanično proglasiti tajvanskog potpredsednika Lai Čing-tea za svog predsedničkog kandidata, jer je on jedini koji je istakao tu kandidaturu.

Dve turneje po SAD

Gouova turneja po Sjedinjenim Američkim Državama poklopila se s posetom trenutne tajvanske predsednice Cai Ing-ven, koja treba da se sastane sa predsednikom Zastupničkog doma SAD Kevinom Mekartijem u Kaliforniji..
Guo je rođen 1950. kao najstariji od troje dece. Gouov otac borio se s vojskom Kuomintanga u građanskom ratu u Kini i pobegao na Tajvan 1949. godine. Kada je imao 23 godine, Gou je odlučio da iskoristi rastuću izvoznu ekonomiju Tajvana i pokrene sopstveni posao. Kompaniju „Hon hai presizžn“ otvorio je 1974, kad je uz zajam od 7.500 dolara od svoje majke kupio nekoliko mašina za oblikovanje plastike i počeo da proizvodi prekidače za crno-bele televizore.
CC BY 2.0 / Wikipedia/Steve Jurvetson / Fabrika kompanije "Fokskon" u kineskom gradu Šenženu
Fabrika kompanije Fokskon u kineskom gradu Šenženu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Fabrika kompanije "Fokskon" u kineskom gradu Šenženu
Njegov prvi veliki kupac bio je „Admiral TV“ iz Čikaga, a ubrzo je sklopio ugovore s „RCA“, „Zenitom“ i „Filipsom“. Svoj prvi veliki prodor u SAD Gou je postigao početkom osamdesetih godina, kada je, obilazeći kompanije od vrata do vrata, posetio 32 države u 11 meseci.
Tada je sklopio posao i sa IBM-om, otvorio filijalu u SAD pod imenom „Fokskon“, te fabriku u Šenženu u Kini.
Bogatstvo od skoro sedam milijardi dolara
„Fokskon“ trenutno ima više od 100 fabrika i filijala u Aziji, SAD i Evropi, glavni je dobavljač čipova za „Epl“, te proizvodi elektroniku za IBM, „Cisko sistems“, „Majkrosoft“, „Nokiju“, „Soni“, HP...
Gou je među pet najbogatijih ljudi na Tajvanu i njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 6,9 milijardi dolara, pokazuje Blumbergov indeks milijardera.
Doček predsednice Tajvana Cai Ing-ven ispred hotela u Los Anđelesu. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SVET
Put bez povratka: Dvoglava aždaja iz Amerike provocira Kinu – na redu „šou“ predsednice Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala