- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jelena pokazala rane: „Preživela sam, imala sam 17 godina“ /foto/

© Foto : Skrinšot / Jutjub / TODAYJelena Dokić
Jelena Dokić - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Bivša australijska teniserka srpskog porekla Jelena Dokić godinama vodi bitku s depresijom, a razlog je porodično nasilje koje je trpela. Jelena je na jednom predavanju, pričajući o torturi koje trpe žene i devojke širom sveta, odlučila da progovori o batinama koje je doživela sa 17 godina, kada je sa krvavim potkolenicama izašla na teren.
Na društvenim mrežama podelila je fotografiju ispod koje je bio podeljen status, uz objašnjenje šta se zapravo dogodilo i kroz kakvu je agoniju prolazila. Iako nije napisala ko joj je to učinio, najverovatnije je reč o njenom ocu Damiru, s kojim je često bila u sukobu.

„Natečene i krvave potkolenice od batina i udaranja oštrim cipelama tokom cele noći, a sve zbog izgubljenog meča. Ove fotografije snimljnjene su dve nedelje kasnije od samog događaja, a ja sam i dalje imala ogromne modrice. Imala sam 17 godina. Još imam osetljive potkolenice od tih batina. Ostao je ožiljak iza svake rane, a ovo su moji. Preživela sam, ali to neće preživeti sve devojčice ili žene. To je tužna realnost“, napisala je između ostalog Jelena, a slika je nastala 2000. godine.

Kako je objasnila, nije to tek tako učinila. Već je povod za to bio govor koji je održala na jednom događaju, gde je tema bilo nasilje u porodici.
„Učinimo više za generacije koje dolaze. Za naše ćerke, sestre i sve devojke širom sveta. Da ovo bude bolje i bezbednije mesto za njih, da budu srećne, zdrave i bez nasilja. Nikada neću prestati da govorim o ovom pitanju, posebno zbog onih koji ne mogu i nemaju glas“, istakla je Jelena.
Dokićeva, koja je svojevremeno igrala za FED kup selekciju Srbije i Crne Gore, je u autobiografiji „Nesalomiva“ konstatovala da joj je otac uništio snove zbog torture koju je konstantno proživljavala, bilo da izgubi meč ili da ima prosečan trening.
Dokićeva je najbolji plasman ostvarila kada je bila četvrta na svetu u avustu 2002. godine. Osvojila je nekoliko turnira, dok je na Grend slemovima najbolji rezultat bio polufinale Vimbldona 2000. godine, a tu su i četvrtfinala na Australijan openu, Rolan Garosu i US Openu.
Jelena Dokić je šokirala javnost kada je prošle godine objavila da je u aprilu mesecu pokušala da izvrši samoubistvo jer više nije mogla da podnese borbu sa depresijom.
Jelena Ribakina – Iga Švjontek - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Prva na svetu povela nedoličnu hajku protiv kolega: „Trebalo je zabraniti tenis Rusima i Belorusima“
Ana Ivanović - nekadašnja najbolja teniserka sveta - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Ana zna ko je neprikosnoven u svetu tenisa: „Brzo će dostići sve moguće rekorde“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala