- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Prva na svetu povela nedoličnu hajku protiv kolega: „Trebalo je zabraniti tenis Rusima i Belorusima“

© AP Photo / Mark BakerJelena Ribakina – Iga Švjontek
Jelena Ribakina – Iga Švjontek - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Iga Švjontek, prva teniserka sveta, izjavila je u intervjuu za Bi-Bi-Si, da je teniski svet u startu napravio veliku grešku jer je dozvolio ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama da se takmiče. Nakon što su im organizatori Vimbldona nedavno dali „zeleno svetlo“ da učestvuju na turniru, Poljakinja je osetila potrebu da se oglasi.
Poljakinja je sa svojim tvrdokornim stavom otišla toliko daleko, pošto je aktuelna dešavanja uporedila sa Drugim svetskim ratom. Praktično, pokrenula je novu hajku protiv svojih kolega, što je apsurdno.
„Čula sam da posle Drugog svetskog rata Nemcima nije bilo dozvoljeno da igraju, baš kao ni Japancima i Italijanima. Mislim da bi takav potez pokazao ruskoj vladi da nisu u pravu. Mi smo sportisti, mali deo sveta, ali je sport sam po sebi bitan i veoma važan i uvek bude iskorišćen za propagandu. Smatram da je tenis u startu morao svima da pokaže da su teniseri protiv rata. Tenis nije krenuo tim putem i zato sada ne bi bilo fer i korektno prema Rusima i Belorusima uraditi tako nešto. Ta odluka trebalo je da bude doneta pre godinu dana“, izjavila je Švjontek za američki Bi-Bi-Si.
Usledio je nastavak teksta u kom je ublažila prvobitni iskaz, dodajući da nisu sportisti krivi.
„Nije njihova krivica što imaju takav pasoš. Njihova situacija je prilično komplikvana i teško im je da javno progovore o svemu. S druge strane, mi sportisti imamo neku vrstu uticaja i osećam da možemo bar malo da pomognemo da sve ovo prestane“, zaključila je 21-godišnja Poljakinja.
Ana Ivanović - nekadašnja najbolja teniserka sveta - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Ana zna ko je neprikosnoven u svetu tenisa: „Brzo će dostići sve moguće rekorde“
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Nadal tri godine sanja finale – Novak jači od svih zabrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala