- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Tajno oružje“ ruskog majstora

© AP Photo / Luca BrunoDanil Medvedev i Janik Siner
Danil Medvedev i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Bez većih problema Danil Medvedev je uspeo da slomi otpor Janika Sinera u finalu Mastersa u Majamiju, a za pobedu je najviše zaslužen „tajni začin“ koji je ruskom teniseru pomagao tokom gotovo celog meča.
Tokom prvog seta finala u Majamiju Danil Medvedev imao je manjih poteškoća jer je Janik Siner bio izuzetno uporan, ali što je još važnije precizan i to koristeći oružje ruskog asa. Međutim, kada je bekhend počeo da zakazuje, kolo sreće je počelo da se okreće.
Medvedev je posle Australijan opena uspeo da vrati staru lepotu u svoj bekhend i sa njim osvojio već četiri turnira od početka godine. Koliko je taj udarac dominantno oružje u igri Rusa odlično se videlo u finalu.

Impresivna statistika

Od 92 udarca bekhendom Medvedev je za ceo meč napravio samo pet grešaka, odnosno jednu grešku posle svakog 18. udarca bekhendom što je, malo je reći, impresivno. Na drugoj strani Siner je iz 92 bekhenda napravio 19 grešaka, odnosno pogrešio je svaki peti bekhend. Upravo ova razlika donela je Danilu titulu.
U prvom setu Sinerov bekhendom funkcionisao je odlično. Posle 22 udarca imao je samo dve greške, dok je Medvedev prvih 30 pogodio maksimalno precizno. To objašnjava rezultat prvog seta u kom je Rus slomio Italijana rezultatom 7:5.
U drugom setu Siner je počeo više da greši iz bekhenda, od prvih 12 udaraca pogrešio je čak pet, ali fascinantan je razlog. Na grešku ga je primorao Danilov bekhend!

U čemu je tajna?

Zapravo ta tajna je javna, ali je problem Danilovih protivnika u tome što nemaju rešenje. Ruski teniser šalje ravne i niske bekhende koje je izuzetno teško vratiti.
Njih ne odlikuje brzina munje, međutim Danil je u tom udarcu uspeo da pronađe „zlatnu sredinu“ kada je reč o brzini i prosto time predstavlja pravu enigmu za rivale. Rus taj udarac posebno voli da šalje iz dubine terena. Voli da stoji daleko iza osnovne linije i sa tog mesta šalje rafale.
Nije svaki bekhend ruskog asa viner međutim, Danil ga jako vešto koristi da izmori protivnika i na kraju ga natera na grešku. Sinera je iscrpeo bekhendima, da bi na kraju često poentirao forhend vinerom, što pokazuje da Medvedev tim udarcem sebi stvara i raznovrsnost u igri.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Nadal tri godine sanja finale – Novak jači od svih zabrana
Novak Đoković i Aleksandar Zverev - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SPORT
Novak i Nemac „greju“ šljaku u Monte Karlu /video/
Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SPORT
Slavni Britanac se vraća posle više od pola decenije – Nadal sada ne može da ga saplete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala