- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Rizik od izbijanja novog svetskog rata veći nego ikada

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaBudimpešta
Budimpešta - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Rizik od izbijanja novog svetskog rata zbog konflikta u Ukrajini je veći nego ikada, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi mađarski list „Hirado“.
Prema njegovim rečima, zato je neophodno da se potvrdi osnovanost izjava NATO o tome da alijansa nije strana u konfliktu i da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbegao direktan sukob protiv Rusije.
„Pozicija Mađarske ovde u NATO-u je posebno unikatna po tome što mi govorimo glasom mira i ne jačamo vojnu retoriku“, podvukao je Sijarto.
Ranije je mađarski ministra izjavio da pozivanje ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe na sastanak sa šefovima diplomatija NATO ruši jedinstvo alijanse.

„Smatramo da je to veoma ozbiljno narušilo zajednički pristup NATO i skup pravila za usvajanje jedinstvenog i jednoglasnog rešenja, naravno da smo tu odluku uzeli u obzir“, podvukao je on.

Ranije je Sijarto rekao da Budimpešta neće podržati integraciju Ukrajine u NATO i EU, dok ne budu obnovljena prava Mađara u Zakarpatju. Smatra neprihvatljivim činjenicu da se 99 mađarskih osnovnih i srednjih škola u Zakarpatiji nalazi pred zatvaranjem zbog novih ukrajinskih zakona.
Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, ministar spoljnih poslova Mađarske je naglasio da je Budapešt spreman da preduzme mere ako je potrebno spasiti i zaštititi mađarce koji žive u Zakarpatskoj oblasti.
Od početka sukoba u Ukrajini Mađarska se dosledno protivi uvođenju sankcija protiv ruskih energenata i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je usvojio ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje.
Parlament u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SVET
Mađarski parlament usvojio rezoluciju o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala