Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oprezno sa Prištinom: Da li smo bliži formiranju ZSO

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPlakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju
Plakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Ukoliko su Albanci zaista spremni i iskreni u nameri da ispoštuju formiranje ZSO po onome što je dogovoreno 2013/2015. godine onda smo na dobrom putu, mišljenja je Zoran Anđelković, ali i napominje da se ne treba radovati dok ne bude nečeg konkretnog.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je u Briselu da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.
Da li je ovo naznaka da je Priština napokon spustila loptu kada je ZSO u pitanju ili možemo da očekujemo nove turbulencije?

Oprezno sa Prištinom

Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da ako bi bila iskrena spremnost Prištine da formira ZSO, to bi bio pomak u dobrom pravcu.
„Radujem se ukoliko je bilo napretka po pitanju formiranja ZSO i da je Priština koraknula u tom pravcu, ali ja ne volim da oko tog pitanja kojim se bavimo već 10 godina budem suviše optimističan,“ oprezan je Anđelković.
Kako ističe, dok ne vidi da se radi nešto konkretno sem deklarativnog, neće se previše radovati.
„Ali, svakako pozdravljam u ovom trenutku i činjenicu da su rekli da će raditi na tome,“ dodaje Anđelković.

Samo dorade statuta ZSO

Kad je reč o Statutu ZSO, o čemu je govorio Petković posle razgovora u Briselu, Anđelković podseća da je predlog tog dokumenta ranije već dostavljen.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SRBIJA
Petković iz Brisela: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima
Petković je, naime, posle sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom precizirao da su pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, kao i da je kao prvi korak predstavljanje nacrta Statuta koji je uradio upravljački tim u okviru dijaloga na visokom nivou.
„Još 2019. godine implementacioni tim je dostavio Briselu, polazeći od sporazuma iz 2013. i 2015. Godine, predlog Statuta za ZSO, tako da se verovatno on dorađuje i da se na njemu radi a oni znaju koji je dalje dogovoren postupak. Ali, taj dokument postoji i sad samo treba da se na njemu radi i da se dalje usaglašava,“ kaže Anđelković.
Naš sagovornik napominje da se treba držati strogo onoga što je dogovoreno po pitanju ZSO 2013/15 godine, te da je reč o tačkama koje se odnose na ovlašćenja i na prava koje Zajednica treba da ima.
Anđelković smatra da iako tako deluje, činjenica je da ovi razgovori nisu prošli glatko što je i sam Petar Petković rekao, ističući da su razgovori u Briselu bili „dugi i teški“, ali da je srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.
U Briselu je bio razgovora i o energetici a sve što je Petković izneo potvrdio je i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, s tom razlikom što prištinski predstavnik nije pominjao ZSO. Rekao je, međutim, da su razgovarali o nacrtu Upravljačkog tima o formiranju opština sa srpskom većinom, i da će se time baviti lideri na najvišem nivou.
On je dodao da je sledeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija planiran za drugu polovinu aprila.
Petković i Bisljimi sastali su se prvi put od kako su predsednik Srbije i premijer tzv. Kosova razgovarali u Ohridu o putu ka normalizaciji odnosa i aneksu o primeni evropskog plana za rešenje kosovskog pitanja.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SRBIJA
Borelj: EU će podržati tekst Deklaracije o nestalima postignut između Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala