Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković iz Brisela: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.
On je nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali da je srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.
„Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na KiM, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački tim u okviru dijaloga na visokom nivou“, rekao je Petković.
On je naglasio i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalima koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou.
„Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije“, rekao je Petković, preneo je Tanjug.
Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o energetici i dodao da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi distributivnih usluga, ali i da su razgovarali o registarskim tablicama.
„Tu sam istakao sva kršenja Prištine o tom pitanju, i dogovora iz 2021 i 2022. Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila“, rekao je on i dodao da je najvažnije da se sve rešava na miran način, jer zaustavljanje saniteta i vozila nije rešenje.
Petković je zaključio da se razgovor o tom pitanju vodio pre svega misleći na srpski narod na Kosovu i Metohiji i kako bi ostao bezbedan.
„Razgovarali smo i o napadima. U svakom slučaju značajan niz pitanja, nastavićemo da razgovaramo i to je jedini način da idemo dalje“, rekao je on.

Bisljimi: Dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da je dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.
„U ovom trenutku to nije sigurno jer ima indikacija da tog datuma predsednik Srbije ne može da dođe i mogu se razmatrati alternativni datumi“, rekao je Bisljimi obraćajući se novinarima.
On je naglasio da je prištinska strana imala nekoliko sastanaka tokom dana, uglavnom bilateralnih, a potom trilateralni s Lajčakom i Petrom Petkovićem.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SRBIJA
Dačić o zapadnom planu za Kosovo: Od crvenih linija nema odstupanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala