Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemački diplomata: Priština je „progutala“ temu SZO

© Tanjug / ZORAN ZESTICManuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan
Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Priština je „progutala“ veoma tešku temu asocijacije opština sa srpskom većinom, rekao je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin.
Zaracin je boravio u Prištini, gde se sastao sa zvaničnicima privremenih prištinskih institucija, među kojima i sa Aljbinom Kurtijem. Zaracin će danas doputovati u Beograd.
Zaracin navodi da je jasno da moraju da se ispune sporazumi iz 2013. i 2015. godine o Zajednici srpskih opština, iako je odbio da govori detaljnije o značenju termina „samoupravljanje za Srbe“, koji se navodi u članu sedam osnovnog sporazuma kao obaveza Prištine.
„A član 7. opisuje kako to treba da se učini. Međutim, neću jasno da komentarišem o tome o kom tačno stepenu moći se radi, to je van mojih nadležnosti. Važno je da pronađemo način da dođemo do procesa pronalaženja pravog obima, visine ovih pitanja. O tome se raspravlja u dijalogu“, kazao je.
On, međutim smatra da je Priština prihvatila da ispuni ovu obavezu i očekuje da to i pokaže.

„Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana. I Nemačka i međunarodni partneri su uvek bili jasni oko toga da očekujemo od Kosova da to ispuni, a moj utisak je da je to sada prihvaćeno i u Prištini. Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini – da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama“, rekao je Zaracin.

Kaže da su poruke prištinskih zvaničnika za njega „verodostojne“. Međutim, iako tvrdi da se na Zapadnom Balkanu „nikada ne zna“, kaže da je ponekad od pomoći držati ljude za reč i reći im:
„Slušamo šta govorite javno, ali ostaćemo pri onome što ste nama rekli“.
Zaracin sa druge strane, priznaje da Beograd i Priština imaju različite vizije o ZSO, ali i smatra da je moguće postići sporazum „sa kojim se moraju uskladiti obe strane“.
„Mislim da predstavlja neki napredak to što se od bacanja suzavaca protiv bilo kakve Asocijacije došlo do – ‘neću pristati na to šta je vizija Srbije’. Dakle, hajde da pokušamo da dobijemo nešto tamo“, rekao je on.
On je dodao i da plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz Ohrida predstavlja važnu šansu za ceo region na putu ka Evropskoj uniji. Međutim, implementacija je ključna kako bi ovo bila „zaista velika priča o uspehu“, dodaje nemački diplomata.
„Mnogi ljudi u regionu će reći da sam idiot jer verujem u pozitivne poteze, ali mi smo u sklopu Berlinskog procesa pokazali da je moguće postići pozitivne sporazume ako razmišljate pozitivno i mislim da Ohrid može biti prekretnica da se situacija u regionu od minus-minus pretvori u plus“, kazao je Zaracin u intervjuu za Kossev.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SRBIJA
Petković iz Brisela: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala