- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Švedska ispunila sve uslove za stupanje u NATO

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Stokholm je u potpunosti ispunio svoje obaveze za ulazak u NATO i na njegovom putu ka Alijansi ne bi trebalo da bude prepreka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posvećenoj pristupanju Finske NATO-u, nakon čega je zastava Finske podignuta na 31. stub ispred sedišta Alijanse.
„U bliskom smo kontaktu sa Ankarom kako bismo ubrzali ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske NATO-u. Švedska je u potpunosti ispunila sve uslove za ulazak i na njenom putu ne bi trebalo da bude prepreka“, rekao je Stoltenberg.
Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto ranije je predao dokument o pristupanju ove zemlje Severnoatlantskom paktu generalnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu, što je značilo završetak formalne procedure pristupanja Finske NATO-u.
Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu predao američkom državnom sekretaru dokument o ratifikaciji članstva Finske u NATO. Turska je poslednja zemlja koja je ratifikovala finsku aplikaciju.
Podsetimo, Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SVET
Erdogan: Uskoro ratifikacija članstva Finske u NATO, sa Švedskom – problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala