- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Uskoro ratifikacija članstva Finske u NATO, sa Švedskom – problem

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ratifikacija članstva Finske u NATO biti završena do predsedničkih izbora u Turskoj, ali to nije mogao da potvrdi i za Švedsku.
„Bili smo prinuđeni da članstvo Finske razmotrimo odvojeno od Švedske jer tamo nema projave terorizma kao u Švedskoj. Nadam se da će ceo proces ratifikacije biti završen do izbora“, rekao je on.
Kako je objasnio, Turska ne može da kaže „da“ članstvu Švedske u NATo ako zvanični Stokholm ne bude rame uz rame sa Ankarom po pitanju borbe protiv terorizma.
„Terorizam je za nas crvena linija. Mi nemamo nikakav specijalni odnos sa Švedskom, međutim, Stokholm je prigrlio teroriste. Na ulicama Stokholma Radnička partija Kurdistana organizuje demonstracije. Predali smo Šveđanima spisak od 120 terorista i zatražili njihovo izručenje. Premije Švedske je dobar čovek, ali nam teroriste nije izručio“, kazao je Erdogan.
Finska i Švedska su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prošlog maja podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Turska je prvo blokirala proces razmatranja ovih prijava, ali su već 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zahteve Ankare.
Švedska Finska NATO zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SVET
Turska, Švedska i Finska ostvarile napredak u pregovorima o stupanju u NATO, sledi još jedan sastanak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala