- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska, Švedska i Finska ostvarile napredak u pregovorima o stupanju u NATO, sledi još jedan sastanak

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaŠvedska Finska NATO zastava
Švedska Finska NATO zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Švedska i Finska održale su danas u Briselu konsultacije sa Turskom povodom ratifikacije članstva u NATO-u i saglasile da se sastanu još jednom u istom formatu madridskog trilateralnog mehanizma pre samita organizacije u Viljnusu u julu, navodi se u saopštenju Alijanse.
U dokumentu se precizira da su predstavnici ove tri države razgovarali o konkretnim koracima koji su već bili preduzeti u skladu sa trilateralnim memorandumom.

„Prema ovom memorandumu, sada među njima nema ograničenja u isporukama oružja, one su značajno ojačale saradnju u oblasti borbe protiv terorizma. U Švedskoj je trenutno u toku proces pooštravanja antiterorističkog zakonodavstva, uključujući protiv Radničke partije Kurdistana“, ističe se u dokumentu.

U saopštenju se dodaje da su sve strane pozdravile ostvareni napredak.
Stoltenberg je, sa svoje strane, ocenio da za sada nema nikakvih garancija o rokovima pridruženja Švedske i Finske Alijansi, „ali je važno da je proces ratifikacije završen u najkraćem roku“.
Glavni švedski pregovarač u procesu pristupanja NATO Oskar Stenstrem izjavio da je Turska potvrdila da su Švedska i Finska preduzele konkretne korake kako bi izašle u susret zahtevima Ankare oko ispunjenja uslova za pridruženje Alijansi i da će tri države ponovo održati sastanke.
Trilateralni sastanak predstavnika Švedske, Finske i Turske uz predsedavanje generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga održan je danas u sedištu Alijanse u Briselu. On je bio posvećen razmatranju ratifikacije zahteva Stokholma i Helsinkija za okončanje procedure stupanja u NATO.
Ranije je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu poručio da turske vlasti ne mogu da odobre ulazak Švedske u NATO sve dok Stokholm u potpunosti ne primeni sporazume koji su ranije postignuti u Madridu.
Trenutno samo dve članice NATO nisu ratifikovale zahteve ove dve skandinavske zemlje, a to su Mađarska i Turska. Da bi se okončala procedura prijema u Alijansu neophodno je da svih trideset članica ratifikuje zahteve.
Finska i Švedska su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prošlog maja podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Turska je prvo blokirala proces razmatranja ovih prijava, ali su već 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zahteve Ankare.
Švedska Finska NATO zastava - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Finski parlament odobrio nacrt zakona o stupanju u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala