- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija u Kijevskoj lavri mirna, iguman poziva monahe da ostanu verni Crkvi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Situacija na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre jutros je mirna, vernici završavaju molitve, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva na svom Telegram kanalu.
"Lavra, jutros je sve mirno. Vernici završavaju molitve", navodi se u saopštenju UPC.
Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel koji se nalazi u kućnom pritvoru pozvao je monahe da ne napuštaju manastir.
„Draga braćo i sestre, molim vas jedno: ne napuštajte Lavru ni zbog čega, nemojte da budete izdajnici. Ja ću biti u kontaktu sa vama. Zahvalan sam svima koji imaju i najmanji odnos prema crkvi. Pozivam sve da dođu u Lavru", rekao je on.
Oni koji su danas protiv Ukrajinske pravoslavne crkve uskoro će se pokajati, istakao je mitropolit.
Novi talas sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je obaveštenjem koje je Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, kao i da monasi moraju da napuste lavru 29. marta. Kako je objasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u lavri pod uslovom da pređu u raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Komisija kulturnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ trebalo je da počne sa prijemom objekata lavre 30. marta. Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike da uđu na teritoriju hrama. UPC je saopštio da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto ne postoji odluka suda.
Krst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika Majka-domovina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
RUSIJA
Crkva Češke i Slovačke podržala kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala