- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Crkva Češke i Slovačke podržala kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

© AP Photo / Efrem LukatskyKrst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika "Majka-domovina" u Kijevu
Krst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika Majka-domovina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Postupci ukrajinskih vlasti prema kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi imaju za cilj njeno uništenje, to je ograničenje verskih sloboda i kršenje građanskog prava, Bog neće zaboraviti progon sveštenstva UPC, izjavio je poglavar Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke mitropolit Rostislav.
Progon traje nekoliko decenija i ima za cilj zamenu kanonske crkve raskolničkim strukturama, značajno se pojačao nakon početka vojnog sukoba Ukrajine i Rusije, a poslednjih dana dobija karakter pokušaja da se (UPC) likvidira“, naveo je mitropolit, prenosi sajt Ukrajinske pravoslavne crkve.
Prema njegovim rečima, UPC je podvrgnuta „nepravednom i neoprostivom maltretiranju ukrajinskih državnih vlasti“. On je postupke ukrajinskih vlasti protiv UPC nazvao „zastrašivanjem i progonom“, „ograničavanjem verskih sloboda“ i „kršenjem građanskog prava“.
„Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu se mitropolitom kijevskim i cele Ukrajine Onufrijem, uvek je izjavama deklarisala i dokazivala svoj apolitičan i nacionalni karakter. Uprkos tome, ostajala je predmet bezbrojnih napada i pokušaja da se diskredituje. Kampanja mržnje prema predstavnicima i vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve okončana je ovih dana naredbom da monaška bratija Kijevsko-pečerske lavre napusti manastir“, istakao je mitropolit.
„Savremena Golgota Ukrajinske pravoslavne crkve – progon njenog sveštenstva i izrugivanje vernicima – neće zaboraviti ni Bog ni istorija“, zaključio je mitropolit.
Novi talas sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je obaveštenjem koje je Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, kao i da monasi moraju da napuste lavru 29. marta. Kako je objasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u lavri pod uslovom da pređu u raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Komisija kulturnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ trebalo je da počne sa prijemom objekata lavre 30. marta. Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike da uđu na teritoriju hrama. UPC je saopštio da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto ne postoji odluka suda.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve i proukrajinski aktivisti u Kijevsko-pečerskoj lavri u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
RUSIJA
Srpski episkop: Ukrajinske vlasti organizovale fašistički teror protiv Kijevsko-pečerske lavre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala