Igumanija iz Odese o pritisku na UPC: Stalno zovu – pređite raskolnicima, pređite Vartolomeju

© Sputnik / StringerPravoslavni hram UPC Moskovske patrijaršije u Lavovu
Pravoslavni hram UPC Moskovske patrijaršije u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Igumanija manastira Svetog Arhangela Mihaila u Odesi Serafima (Ševčik) izjavila je da je sva jerarhija kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve sada pod pritiskom.

„Telefon. 'Mati, da li želite da se sastanete sa Epifanijem (poglavar raskolničke crkve PCU)? Da pređete u 'Pravoslavnu crkvu Ukrajine'? – Odbijem. Ponovo telefon – da pređem Konstantinopolju. – Odbijem. Takvih poziva je mnogo. Vrši se pritisak na svim nivoima UPC. Ali kako možemo da pogazimo zakletvu?“, objavila je igumanija na društvenim mrežama, prenosi portal „SPŽ“.

Kako je ranije saopšteno, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze UPC mitropolit černovicki i bukovinski Meletij rekao je da je prilikom pretresa u eparhijskoj upravi jedan od predstavnika Službe bezbednosti Ukrajine rekao da „pređu u PCU ako žele da žive mirno i da se ovaj cirkus okonča“.
Novi talas sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je obaveštenjem koje je Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, kao i da monasi moraju da napuste lavru 29. marta. Kako je objasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u lavri pod uslovom da pređu u raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Komisija kulturnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ trebalo je da počne sa prijemom objekata lavre 30. marta. Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike da uđu na teritoriju hrama. UPC je saopštio da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto ne postoji odluka suda.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
RUSIJA
Situacija u Kijevskoj lavri mirna, iguman poziva monahe da ostanu verni Crkvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala