- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mašinovođa koji uvek „pali“ iz prve

© AP Photo / Matthias SchraderTomas Tuhel
Tomas Tuhel - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Tomas Tuhel startovao je pobedom na klupi Bajern Minhena, nakon što je relativno lako pao najveći rival u trci za titulu – Borusija Dortmund 4:2 (3:0). Iskusni nemački stručnjak, koji je prošlog septembra dobio otkaz u Čelsiju, produžio je tako sjajan niz bez poraza kada je debi u pitanju.
Tuhel nikada nije pao na prvom ispitu, a tradiciju uspeha nastavio je kao kormilar najvećeg nemačkog kluba, koji ga je postavio za šefa stručnog štaba nakon što je kovertiran otkaz Julijanu Nagelsmanu dok je bio na skijanju, a ekipa odrađivala trening.
Ali, nije ovo priča o Nagelsmanu, već o Tomasu Tuhelu. Za početak je potrebno "premotati film" na sam početak. Bila je 2009. godina kada je Tuhel startovao kao prvi trener Majnca i odoleo je favorizovanom Bajer Leverkuzenu, u meču koji je završen bez pobednika 2:2.
Pravio je odlične rezultate s Majncom, da bi to bila najbolja preporuka za transfer u Borusiju Dortmund 2015. godine.
Ni tada već na startu nije imao lak zadatak jer je na Signal Iduna parku pao Volfsburg minimalnim rezultatom. Uspeo je Tomas Tuhel s "milionerima" da osvoji drugo mesto iza Bajern Minhena.
Dobri rezultati, ne i osvajanje titule Bundeslige, preporučili su ga Pari Sen Žermenu. I tada je prvi ispit mogao da pravi problem. Ali, to ne važi za Tuhela. Razbijen je na Parku prinčeva Monako sa ubedljivih 4:0, te 2018. godine.
Nakon rastanka sa Parižanima, Tuhel je stigao u London gde je pravio impresivne rezultate, što potvrđuje i osvajanje Lige šampiona u sezoni 2020/21.
Kada je debi u pitanju, prva provera bio je Vulverhempton, a meč na Stamford bridžu završen je bez golova. Rastanak s klubom koji je nedavno otpustio i njegovog naslednika Grejema Potera kom će morati da plati debelo obeštećenje od 25 miliona evra, koliko pišu britanski mediji, odveo je Tuhela u Minhen.
I tamo se na startu očekivalo da bi mogao da ima problem na prvom ispitu. Činjenica je da je Bajern strah i trepet u Nemačkoj, ali je isto tako činjenica da Dortmund igra impresivno od 2023. godine i da niže pobede ko od šale.
Ipak, Tuhel je masjtor za debije, što je po ko zna koji put demonstrirao. Razbio je bivši klub u prvom poluvremenu, kada je na semaforu rezultat na Alijanc areni bio 3:0. Treba biti realan i priznati da su Tuhel i Bajern imali i dosta sreće, s obzirom na okolnosti iz kojih je postignut prvi gol.
Naime, golman Dortunda Kobel je promašio loptu, koju je želeo da ispuca, što je rezultatiralo golom Upamekana iz nehata.
Taj pogodak šokirao je Borusiju, koja je od toga trenutka u narednih 10 minuta imala čak tri gola zaostatka i nije uspela da se vrati iz nokauta.
U nastavku je Koman povisio na 4:0, da bi bruku sprečili Emre Džan i Malen. Bajern je sasvim sigurno vrlo dobro znao da Tuhel ne gubi na debiju i zato su ga kapirali na vreme, odlučivši da debituje protiv Dortmunda, a Nemac je opravdao poverenje.
Znao je i Tuhel u šta se upušta i kakve su ambicije najvećeg nemačkog kluba.

„Bajern je jedan od najboljih klubova na svetu. U njegovom DNK su samo pobede. Ne treba trošiti vreme na priče da želimo da osvojimo titulu, kao i sve trofeje u takmičenjima u kojima učestvujemo“, jasno i glasno je poručio Tomas Tuhel već na promociji.

Bajern će, nakon što je eliminisao Pari Sen Žermen, u četvrtfinalu Lige šampiona igrati protiv Mančester sitija, na čijoj klupi sedi bivši trener Bavaraca i jedan od najboljih stručnjaka modernog fudbala Pep Gvardiola.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
SPORT
Pomračenje u „gradu svetlosti“ koje nije viđeno od 2001. godine
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SPORT
Amerikanac uništava sve što je stvorio Abramovič – plavi deo Londona poručuje: „Romane, vrati se!“
Dejan Stanković, Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SPORT
Murinjo branio Stankovića od skandaloznih uvreda u Rimu – Srbin odgovorio: „Ponosan sam!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala