- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slikarki Snežani Petrović nagrada „Momo Kapor“

Pratite nas
Slikarki Snežani Petrović iz Novog Sada pripala je ovogodišnja nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost, koju dodeljuje Zadužbina „Momo Kapor“.
Snežana Petrović je jedna od najboljih slikarki u Srbiji. Jedino je ona, kao profesorka, slikarka, crtačica i grafičarka, uspela da u bogatoj balkanskoj fantastičnoj figuraciji da nov i originalan doprinos“, istakao je žiri u sastavu likovni kritičar Dejan Đorić, književnik i likovni kritičar Dragan J. Danilov i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković.
Žiri je odluku doneo jednoglasno, a priznanje će dobitnici biti uručeno 10. aprila u Svečanoj sali Skupštine grada.
„Velika je čast primiti nagradu koja nosi ime Mome Kapora, našeg velikog umetnika koji je imao dara da pisanom rečju i likovnim izrazom fantastično prezentuje suštinu života. Bio je majstor da uhvati ono večno u svakidašnjem“, istakla je Snežana Petrović povodom nagrade.
Ona je primetila da je Momo Kapor stvarao sa lakoćom.
„Njegova likovna dela, bez obzira bile to slike ili crteži, odišu specifičnom energijom koja prosto zove posmatrača na ponovno viđanje. Nije li to ona suština našeg stvaranja? Utkati našu energiju koja će večno isijavati i korespondirati sa posmatračem. Čuvene Momine školice, simboli detinjstva, koje je mnogo puta slikao, nose univerzalnu simboliku suštine života - cilj je postati čovek, a sreća je ostati dete u duši“, izjavila je Snežana Petrović.
Zadužbina „Momo Kapor“ dvanaestu godinu zaredom dodeljuje nagrade za književnost i ostvarenja u likovnoj umetnosti, a Snežana Petrović šesta je dobitnica nagrade za likovnu umetnost.
Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine „Momo Kapor“ istakla je da je cilj Zadužbine da se posebno istaknu mladi likovni stvaraoci:

„Sigurna sam da je Momo uzor mnogim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat. Snežana Petrović je sigurno najistaknutiji predstavnik svoje generacije i nadam se da će joj ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu“, rekla je Ljiljana Kapor.

Snežena Petrović je, kako je preneo Tanjug, do sada učestvovala na oko 220 grupnih izložbi, a u Srbiji i inostranstvu je realizovala 21 samostalnu izložbu.
Zadužbina će od 13. aprila organizovati samostalnu izložbu nagrađene umetnice u beogradskoj galeriji „Sanjaj“.
Književnica Vesna Goldsvorti - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
KULTURA
Vesni Goldsvorti nagrada „Momo Kapor“
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala