- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vesni Goldsvorti nagrada „Momo Kapor“

© GeopoetikaKnjiževnica Vesna Goldsvorti
Književnica Vesna Goldsvorti - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Ovogodišnja nagrada „Momo Kapor“ za književnost pripala je književnici Vesni Goldsvorti za roman „Gvozdena zavesa“, a odluku o tome jednoglasno je doneo žiri u sastavu Muharem Bazdulj, Radmila Stanković i Vule Žurić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Članovi žirija su u obrazloženju istakli:
„U svet književnosti, Vesna Goldsvorti je ušla na velika vrata knjigom ’Izmišljanje Ruritanije’. O različitim ’ruritanijama’ uglavnom su pisali engleski pisci. Međutim, postoji i u opusu Mome Kapora Republika Kozilija, jedna varijacija na paradigmatičnu Ruritaniju. Ova fiktivna zemlja pominje se u Kaporovom romanu ’Zoe’. Upravo to je roman koji se lepo simbolički rimuje sa ’Gvozdenom zavesom’ jer su oba romani o ljubavi, o istoku i zapadu, o epohi te ode velikom gradu (Njujorku odnosno Londonu). Politički teška vremena su okvir za veliku književnost. Žiriju i Zadužbini je čast da ovom nagradom na još jedan način ukažu na sjajan roman Vesne Goldsvorti, nedvojbeno dostojan nagrade Momo Kapor.”
© Foto : Ljiljana KaporVesna Goldsvorti
Vesna Goldsvorti - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Vesna Goldsvorti je književnica, memoarista i pesnikinja koja već više od 35 godina živi i radi u Londonu. Do sada je objavila pet knjiga na engleskom jeziku, koje su prevedene na dvadesetak svetskih jezika. Dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, a godinama je radila i kao scenarista, producent i voditelj na Bi-Bi-Si radiju. Na britanskoj stanici „Radio 4“ je vodila program „Kako pronaći glas na stranom jeziku“ u kome je britanskoj publici predstavljala srpsku muziku i poeziju.
Roman „Gvozdena zavesa“ koji je originalno napisan na engleskom jeziku, nedavno je u prevodu na srpski objavila izdavačka kuća Geopoetika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala