- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Odsustvo objektivne istrage eksplozija na „Severnim tokovima“ je ludilo

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je ludilo to što nema međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“.

„Od trenutka kada se incident dogodio nije bilo međunarodne nezavisne i nepristrasne istrage o tom pitanju. Zaista je ludilo što je došlo do terorističkog napada na važan infrastrukturni objekat i nije bilo međunarodne i objektivne istrage“, rekao je mađarski diplomata, govoreći na samitu u Budimpešti posvećenom perspektivama tržišta tečnog prirodnog gasa u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, sličan incident bi u Sjedinjenim Američkim Državama izazvao sasvim drugu reakciju.
„Možete da zamislite da se tako nešto dogodi u Americi, da u Sjedinjenim Američkim Državama napadnu važan infrastrukturni objekat. Zamislite kakva bi bila reakcija. Međutim, to se dogodilo u Evropi i mi ne znamo ko je izvršio diverziju, ko je planirao i ko je to uradio“, dodao je on.
Sijarto je primetio da nema nikakvih namera da se pronađe neko rešenje po tom pitanju.
Eksplozije su se dogodile 26. septembra prošle godine, istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost ciljane sabotaže.
Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord Strim AG“,saopštila je da su oštećenja na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će on biti popravljen.
Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo jekrivični postupak za čint međunarodnog terorizma. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.
Džozef Bajden izlazi sa konferencije za štampu o bankama - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SVET
Herš: Bajdena čeka politička katastrofa zbog napada na „Severne tokove“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala