- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Planula je i brzo izbledela: Šta je zapravo bila dosad neviđena „monstruozna“ eksplozija u svemiru

CC0 / Pixabay / Svemir
Svemir - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Eksplozija koja se dogodila u galaksiji udaljenoj 180 miliona svetlosnih godina dovodi u pitanje ljudsko razumevanje načina na koji zvezde umiru, a čini se da predstavlja najravniju eksploziju te vrste dosad zabeleženu.
Monumentalna eksplozija nazvana AT2018cow pripadala je izuzetno retkoj klasi kosmičkih eksplozija poznatih kao brzi plavi optički tranzijent ili FBOT. Međutim, za razliku od ostala četiri FBOT-a otkrivena do danas, čini se da je AT2018cow iz nekog razloga samo eksplodirala bočno.
Rezultat je erupcija u obliku koji nije sfera, što bi moglo da se očekuje od eksplozije loptastog objekta kao što je zvezda, već izgleda kao da je od diska.
I taj je detalj posebno začudio astronome.
„Vrlo malo se zna o FBOT eksplozijama – one se jednostavno ne ponašaju kao što bi trebalo da eksplodiraju zvezde, previše su svetle i prebrzo evoluiraju. Jednostavno rečeno, one su čudne, a ovo novo zapažanje ih čini još čudnijim“, rekao je astrofizičar Džastin Maund sa Univerziteta u Šefildu u Velikoj Britaniji, koji je vodio istraživanje, preneo je „Sajens alert“.
„Nadajmo se da će nam ovo novo otkriće pomoći da se malo više pozabavimo njima – nikada nismo mislili da eksplozije mogu biti ovako nesferične. Postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja za to: zvezde koje su uključene u eksploziju su možda stvorile disk neposredno pre nego što su umrle ili bi ovo mogle da budu neuspele supernove, gde se jezgro zvezde urušava u crnu rupu ili neutronsku zvezdu koja onda pojede ostatak zvezde“, rekao je on.
AT2018cow – sa nadimkom „Krava“ (cow) – bila je prva takva eksplozija koja je otkrivena do danas i odmah je identifikovana kao izuzetno čudna. Bila je izuzetno svetla, toliko da se u početku mislilo da se odvija mnogo bliže našoj galaksiji. Na neki način je ličila na normalnu eksploziju supernove, ali su astronomi kasnije otkrili da je bila 10 puta snažnija.
Planula je, a zatim izbledela mnogo brže od normalne supernove, i bila je neverovatno vruća, što je svetlosti koju je emitovala dalo znatno plavlju nijansu nego što se obično vidi od normalnih supernova.
Iako su predložena objašnjenja za neobičnu eksploziju, još se sasvim sigurno ne zna šta je uzrok FBOT, tako da astronomi nastavljaju da analiziraju prikupljene podatke kako bi pokušali da dođu do odgovora.
Illюstraciя voshoda lunы Haron nad Plutonom  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„On nas špijunira“: Američka vojska predstavila izveštaj o zagonetnom objektu u kosmosu
Solarna baklja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Solarna baklja najsnažnije klase pogodila Zemlju, izazvala prekid radio-signala /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala