- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Solarna baklja najsnažnije klase pogodila Zemlju, izazvala prekid radio-signala /video/

CC0 / Pixabay / Solarna baklja — ilustracija
Solarna baklja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Solarna baklja najsnažnije kategorije bljesnula je u utorak sa Sunca prema Zemlji, šaljući brzinom svetlosti erupciju rendgenskih zraka i ultraljubičastog zračenja ka našoj planeti.
Reč je o solarnoj baklji klase X, koja je izazvala nestanak radio-signala na oko jedan sat u delovima jugoistočne Azije, Australije i Novog Zelanda, koji su se našli na dnevnoj strani Zemlje u trenutku njenog dolaska.
To se dogodilo pošto je ekstremno sunčevo zračenje jonizovalo delove gornje atmosfere naše planete, degradirajući visokofrekventne radio-talase koji putuju tim delom Zemljine atmosfere.
Oslobađanju solarne baklje prethodilo je niz snažnih događaja na Suncu, uključujući niz erupcija, zbog kojih se polarna svetlost pojavila na nebu sve do Arizone u Americi. Naučnici napominju da bi ta solarna baklja mogla da bude najava još veće solarne aktivnosti u narednim danima.
U međuvremenu, Sunce je proizvelo još tri baklje umerene jačine klase M (što je jedan stepenik ispod klase X), pokazao je u četvrtak objavljen izveštaj američkog Centra za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za okeane i atmosferu. U tom izveštaju predviđa se i mogućnost pojave još baklji klase M u narednim danima, sa malom šansom za još jednu baklju klase X idućeg četvrtka, objavio je „Biznis insajder“.

Najslabija baklja najsnažnije klase

Solarna baklja od utorka bila je sedma solarna baklja klase X od početka 2023. godine. To sugeriše da će, prema blogu „SpaceWeather“, solarna aktivnost ove godine daleko premašiti 2022. godinu, kada je bilo ukupno sedam solarnih baklji klase X.
Kada je reč o samoj baklji od utorka, iako je ona pripadala klasi najsnažnijih solarnih baklji, bila je rangirana kao X1.2, a Sunce može da proizvede solarnu baklju snage X28, koja bi bila razorna za tehnologiju na Zemlji.
Osim nestanka radio-signala, baklje i druge solarne erupcije mogu da izazovu i nestanak struje, izbace satelite iz orbite i poremeti GPS sistem.
Najčešće se, međutim, dešava da solarna aktivnost izaziva energične prikaze polarne svetlosti, ponekad ih pomerajući južnije od uobičajenih arktičkih oblasti.
Naučnici ukazuju da će se učestalost solarnih baklji i erupcija najverovatnije povećati kako Sunce napreduje prema vrhuncu svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, koji će se dogoditi 2025. godine.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
DRUŠTVO
Velika rupa otvorila se na Suncu: Solarni vetar iz nje ide ka Zemlji ogromnom brzinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala