- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Velika rupa otvorila se na Suncu: Solarni vetar iz nje ide ka Zemlji ogromnom brzinom

© AP Photo / Michael ProbstSunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Na površini Sunca pojavila se velika „rupa“ prema Zemlji mogli da krenu solarni vetrovi brzinom od 2,9 miliona kilometara na sat, a očekuje se da do naše planete stignu u petak uveče ili tokom noći između petka i subote.
Rupa u koroni Sunca 30 je puta veća od Zemlje, a dok se ta rupa zbog Sunčeve rotacije odmiče od našeg pogleda, nova velika rupa - veličine oko 18 do 20 prečnika Zemlje - pojavila se u našem vidokrugu.
Rupe u Sunčevoj koroni oslobađaju solarne vetrove u svemir, koji mogu da oštete satelite i izazovu spektakularne aurore borealis (polarnu svetlost) ako stignu do Zemlje.
Ipak, naučnici nisu zabrinuti zbog ove pojave i mogućnosti da solarni vetrovi oštete ljudsku - najviše električnu i elektronsku - infrastrukturu, iako kažu da bi mogla uzrokovati pojačanu polarnu svetlost u nekim delovima sveta, prenosi Biznis insajder.
Rupe u Sunčevoj koroni su prilično česta pojava, a obično se pojavljuju prema polovima Sunca, odakle solarni vetrovi budu izbačeni u svemir.
Međutim, kako se Sunce približava vrhuncu aktivnosti, što se događa otprilike na svakih 11 godina, veća je verovatnoća da će se te rupe pojaviti u blizini Sunčevog ekvatora, kaže Metju Ovens, profesor svemirske fizike na Univerzitetu u Ridingu.
„Budući da je ova na ekvatoru, gotovo je sigurno da ćemo videti brzi (solarni) vetar na Zemlji nekoliko dana nakon što rotira oko središnjeg meridijana“, rekao je on.
Solarni vetrovi mogu biti izuzetno brzi i kretati se brzinom većom od 800 kilometara u sekundi, odnosno 2,9 miliona kilometara na sat, kaže Danijel Verharen, profesor fizike svemira i klime na Univerzitetskom koledžu London.
„Oblik ove koronalne rupe nije poseban, ali njen položaj čini je vrlo zanimljivom. Za očekivati je da će neki brzi vetar iz te koronalne rupe doći na Zemlju otprilike u petak uveče ili u noći između petka i subote“, rekao je Verharen.
Iako ne očekuju veliko „uzbuđenje“, odnosno probleme, naučnici ipak ističu kako je uvek teško tačno predvideti svemirsko vreme.
Zvezdana baklja snimljena na Suncu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
ŽIVOT
Šta se dešava sa Suncem: NASA upozorava na posledice snažne eksplozije
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
DRUŠTVO
„Uzdrmani su temelji nauke“: Astronomi otkrili šest objekata u svemiru koje ne mogu da objasne /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala