- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi koncept nacionalne bezbednosti Belousije: Partnerstvo s Rusijom i Kinom

© Sputnik / Andrej Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Nacrt ažuriranog koncepta nacionalne bezbednosti Belorusije propisuje da se spoljnopolitička aktivnost Minska zasniva na savezničkim odnosima s Rusijom i jačanju partnerstva sa Kinom.
„Beloruske spoljnopolitičke aktivnosti obezbeđuju sprovođenje nezavisne politike na međunarodnoj pozornici, koja je zasnovana na strateškim savezničkim odnosima s Ruskom Federacijom, na sveobuhvatnoj saradnji s drugim prijateljskim državama u okviru integracionih asocijacija uz učešće Republike Belorusije, na jačanjustrateškog partnerstva s Narodnom Republikom Kinom i na višestrukojinterakciji s drugim državama koje poštuju naše stavove i interese“, navodi se u nacrtu koncepta, objavljenom na nacionalnom pravnom portalu.
Ističe se da je Belorusija punopravni subjekt međunarodnih odnosa, sastavni element sistema regionalne i međunarodne bezbednosti.
U dokumentu je navedeno da saveznički odnosi Belorusije s Rusijom i ODKB-om doprinose obezbeđenju vojne bezbednosti republike.
„Novonastali trendovi promene odnosa snaga u blizini granica Republike Belorusije, militarizacija susednih zemalja, skrivene i očigledne pretnje upotrebom vojne sile stvaraju preduslove za narušavanje strateške stabilnosti u regionu istočne Evrope. Kontinuirano unapređenje vojne organizacije države, sprovođenje strateških mera obuzdavanja, saveznički odnosi s Ruskom Federacijom i državama članicama Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti obezbeđuju vojnu bezbednost zemlje“, navodi se u dokumentu.
Ističe se da „postojeći mehanizmi antikriznog reagovanja omogućavaju da se zaustave pokušaji izazivanja unutrašnjih protivrečnosti i oružanih sukoba, da se izjednače uslovi i preduslovi za spoljne vojneintervencije u unutrašnje poslove Republike Belorusije“.
„Vojni potencijal, stanje multifunkcionalnih odbrambenih sistema države su na nivou koji je dovoljan da u svakoj situaciji ispuni zadatke oružane odbrane Republike Belorusije“, navodi se u nacrtu.
U dokumentu je naznačeno i da Belorusija u cilju održavanja međunarodne bezbednosti ima mirovne snage sposobne da ispunjavaju savezničke obaveze van zemlje pod okriljem međunarodnih organizacija.
Ističe se da se odbrambeni sektor privrede progresivno razvija, unapređuje sistem za zadovoljenje potreba Oružanih snaga, drugih trupa, vojnih formacija i paravojnih organizacija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
RUSIJA
Putin: Savezna država Rusije i Belorusije – lokomotiva integracionih procesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala