- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA objavila imena astronauta za misiju ka Mesecu

© AP Photo / UncreditedIlustracija „Spejs Iksa“ prikazuje dizajn modula za sletanje na Mesec „Space Iks staršip“ koji pokušava da dovede prve NASA astronaute na površinu Meseca u okviru programa Artemis.
Ilustracija „Spejs Iksa“ prikazuje dizajn modula za sletanje na Mesec „Space Iks staršip“ koji pokušava da dovede prve NASA astronaute na površinu Meseca u okviru programa Artemis. - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
NASA je objavila imena četiri astronauta koji će ići ka Mesecu krajem sledeće godine, među kojima su jedna žena i tri muškarca, prvi put posle 50 godina.
Komandant misije biće Rid Vajzmen, kome će se priključiti još dvoje Amerikanaca, Viktor Glover i Kristina Koh, koja drži rekord za najduži svemirski let među ženama.
U posadi će biti i Kanađanin Džeremi Hansen.
Svi su svemirski veterani, izuzev Hansena.
Oni će biti prvi astronauti koji će leteti kapsulom Orion, koja će biti lansirana iz svemirskog centra Kenedi, ne kasnije od kraja 2024. godine, preneo je AP.
Članovi misije se, međutim, neće spuštati na površinu Meseca, niti će ući u orbitu, već će samo kružiti oko Meseca i vratiti se na Zemlju, što je uvod za spuštanje ljudi na Mesec godinu dana kasnije.
Ovo je prva posada koja će ići ka Mesecu, a u kojoj će biti žena i neko ko nije iz SAD, ujedno i prva iz novog programa NASA pod imenom Artemis.
Ukoliko ova desetodnevna misija protekne u najboljem redu, NASA planira da spusti dva astronauta na meseca 2025. godine.
Astronaut Baz Oldrin tokom šetnje po površini Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2018
Da li su Amerikanci sleteli na Mesec? Evo šta kažu Rusi
Srp i čekić na spomeniku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
RUSIJA
Rusija počela pripreme za slanje čoveka na Mesec
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala