Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vojno-obaveštajna služba Prištine – produžena ruka američke CIA

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američki vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Jasno je da kosovska vojno-bezbednosna služba u najavi treba da bude služba koju će pre svega Amerikanci koristiti za svoje potrebe, angažujući njihove istrošene kadrove. Ali kada vam neko drugi formira ovakve službe, to ne može obaveštajna služba kakvu imaju ozbiljne suverene države, smatra Božidar Spasić.
Priština je nedavno usvojila je nacrt zakona o Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosnoj agenciji koja će, kako tvrdi premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti, biti dobra osnova za izgradnju vojne obaveštajne službe u cilju da je ozakoni i stavi u međunarodne okvire i tako stvori dodatni dokaz kosovske „državnosti“.

Prsti Amerike i CIA

Biši pripadnik službe državne bezbednosti Božidar Spasić kaže da kada američke i drugih strane bezbednosne struktura nekome prave i rade na formiranju ovakve službe, to ne može obaveštajna služba kakvu imaju ozbiljne suverene države.
„Oni, odnosno, Amerikanci i ostali će naravno, napraviti tu službu, i to po merilima koja njima odgovaraju. Ali notorna je činjenica da takve službe već postoje na našoj okupiranoj teritoriji Kosovu i Metohiji i da oni sada pokušavaju samo da je oblikuju i ozakone kao deo obaveštajnog aparata koji neće biti respektovan. Jasno je da to treba da bude služba koji će pre svega Amerikanci koristiti za svoje potrebe, angažujući njihove istrošene kadrove iz redova bivših pukovnika, agenta CIA i tako dalje koji će obučavati i sigurno komandovati određenim strukturama ove službe na Kosovu i Metohiji, što će im naravno, debelo naplaćivati,“ uveren je Spasić.

Veštačka tvorevina

Simptomatično je kaže Spasić što je Priština najavila formiranje ove službe neposredno posle sastanka u Ohridu.
„Saopštavanje baš posle sastanaka u Ohridu, da će Aljbin Kurti kroz ovaj zakon da dobije svoju jaku obaveštajnu službu i to vojnu, kao da žele da nam naglase da oni imaju vojsku, kao da naše službe ne znaju sve to. Ali, ovde se radi o službi koju gledano kroz obaveštajnu praksu je u stvari veštačka, jer ona nema težinu samim tim što nije proizvod same Prištine. Ali, činjenica je da je njihov osnovni cilj špijuniranje teritorije Srbije i to posebno tog južnog dela centralne Srbije ali i severnog dela Kosova i Metohije,“ ocenjuje Spasić.
Uloga te službe kad smo mi u pitanju, dodaje naš sagovornik, već se videla iz izrečenog posle posete američkog ambasadora Kristofera Hila jugu Srbije.

Nama ne mogu biti pretnja

„Hil je posetio opštine sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije Bujanovac, Preševo i Medveđu i sebi uzeo za pravo da im kaže da će sa srpskom vladom razgovarati o njihovom položaju i zahtevima. Nije jasno u kom svojstvu on namerava da razgovara o ovoj temi sa srpskim rukovodstvom, s obzirom da su mu svi sagovornici među Albancima bili poslanici u našem parlamentu, dakle državni činovnici Srbije. No, zadatak CIA i jeste da podriva i pravi pometnju na način koji njima paše – malo sa Albancima sa Juga, malo Srbe na KiM, i sve je to deo psihološkog rata. Međutim, ova obaveštajna služba Prištine ne može nam biti bezbednosna pretnja bez obzira ko stoji iza nje jer mi imamo veoma sposobne bezbednosne kadrove i taktiku,“ zaključuje Spasić.
Ovim zakonom Kosovo će inače, kako je predviđeno, definisati misiju, organizaciju, ovlašćenja i dužnosti Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosne agencije (AMIS).
Ona će sprovodi svoje aktivnosti unutar i van teritorije tzv. Kosova u cilju podrške misiji Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga. Njeno polje delovanja unutar teritorije KiM će biti otkrivanje i sprečavanje pretnji koje dolaze izvan.

Kosovske nelegalne tajne službe

Pre 2008. godine na Kosovu su postojale bar dve nelegalne tajne službe ŠIK (SHIK), i Institut za strateška istraživanja javnog mnjenja (KIPRED).
ŠIK je verovatno nastala kao obaveštajna agencija Oslobodilačke vojske Kosova i njom su rukovodili čelnici stranke Demokratske partije Kosova (DPK), Hašim Tači i Kadri Veselji.
Druga služba, dužeg i pomalo neobičnog imena Institut za strateška istraživanja javnog mnjenja bila je pod kontrolom druge velike stranke, Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. I njihovi agenti su uglavnom bili bivši borci, ali po nekim tumačenjima, birani su stariji, nekadašnji pripadnici jugoslovenskih službi bezbednosti.
Kada je Priština jednoglasno proglasila nezavisnost bilo je neophodno bezbednosni sektor staviti u zakonski okvir, i ove dve službe su ugašene 2008, a nastala je Obaveštajna agencija Kosova.
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
SRBIJA
Amerika podiže lestvicu, Kfor ne čuva Srbe, nego leđa Kurtiju /video/
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SRBIJA
Priština objavila nacrt Strategije odbrane: Srbija označena kao najozbiljnija i glavna pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala